Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Manhattan Criminal Court där Donald Trump väntas behöva inställa sig om han åtalas för brott. Arkivbild.
Manhattan Criminal Court där Donald Trump väntas behöva inställa sig om han åtalas för brott. Arkivbild. Bild: Mark Lennihan/AP/TT

Mardröm för säkerheten om Trump grips

Mycket tyder på att USA:s tidigare president Donald Trump kommer att ställas inför rätta. Huvudpersonen själv påstår att han ska gripas på tisdag – och manar sina anhängare till motstånd.
Nu planeras för skärpt säkerhet vid domstolen i New York, rapporterar amerikanska medier.

Polis och underrättelsetjänst uppges förbereda för ett eventuellt domstolsframträdande av den förre presidenten i veckan som kommer. Planerna gäller enligt NBC News säkerhetsarrangemang och logistik runt domstolskvarteret på nedre Manhattan.

Ett tänkbart scenario är enligt CNN sammandrabbningar mellan Trumpanhängare och motdemonstranter. En annan fråga som kan bli aktuell är enligt The Washington Post hur man ska hantera en eventuell rusning mot domstolsbyggnaden.

– Det är en mardröm ur säkerhetssynpunkt, och det kommer att vara besvärligt för alla oavsett vilken dag det sker, säger Dennis Quirk, chef för delstatens domstolspolis, till tidningen.

"Protestera, protestera!"

Donald Trump påstod på lördagen i ett inlägg på sociala medier att han kommer att gripas på tisdag. Han uppmanade samtidigt sina anhängare att demonstrera och att "återta landet".

I ytterligare ett inlägg i sociala medier skriver Trump – liksom i tidigare inlägg helt i versaler – att det "är dags". Han försöker hamra in ett budskap om att USA är på väg mot såväl en avgrund som ett världskrig:

"Vi kan bara inte låta detta fortgå. De dödar vårt land medan vi sitter stilla och tittar på. Vi måste rädda Amerika! Protestera, protestera, protestera!!!"

Trump tycks vilja förekomma ett eventuellt besked från rättsväsendet. Ett par timmar efter ex-presidentens inlägg på lördagen skickade hans kampanjarbetare ut en vädjan till anhängare om nya donationer. I ett av dessa mejl bifogades ett citat från Trump där han säger att han "inte är det minsta orolig" för brottsanklagelserna.

Betalade för tystnad

Anklagelserna om brott och oegentligheter har haglat mot den forne presidenten ända sedan han valdes 2016. Den som inom kort väntas leda till åtal gäller en betalning på 130 000 dollar till den tidigare porrskådespelaren Stephanie Cliffords.

Betalningen, som enligt åklagarna var brottslig, uppges ha varit avsedd att förmå Cliffords, även känd som Stormy Daniels, att hålla tyst om en relation mellan de två.

Trump själv förnekar, men hans tidigare advokat Michael Cohen har medgett att han betalade ut pengarna och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott.

Det har spekulerats i vad Donald Trump ska göra om åtal väcks. Hans advokat Joe Tacopina säger dock till NBC News att Trump kommer att följa de procedurer som finns och överlämna sig till myndigheterna.

Unik i sin ställning

Skulle han åtalas vore det första gången i landets historia som en tidigare president ställs inför rätta.

Republikanernas gruppledare i representanthuset, Kevin McCarthy, gick senare på lördagen ut och avfärdade det hela som ett "skandalöst maktmissbruk av en radikal åklagare".

76-årige Trump inledde sin tredje presidentvalskampanj i november och är i dagsläget, enligt flera opinionsmätningar, den kandidat som har starkast stöd bland republikanska väljare.

Även i Georgia väntas inom kort besked om ett eventuellt åtal mot Trump. Där handlar det om ex-presidentens försök att påverka resultatet i presidentvalet och det nu ökända telefonsamtalet till delstatsministern Brad Raffensperger, som uppmanades "hitta" tillräckligt med röster för att ge Trump segern i delstaten.

Fakta: Medvind i opinionen

En sammanställning av opinionsmätningar som oberoende Real Clear Politics gjort i mars visar att stödet för Trump som Republikanernas presidentkandidat är starkt.

45,2 procent av partiets väljare ställer sig bakom Trumps satsning på Vita huset. Han följs närmast av Floridaguvernören och partikamraten Ron DeSantis, vars stöd ligger på 29,2 procent. DeSantis väntas göra en satsning på Vita huset men har inte lanserat någon kampanj ännu.

För andra presidentaspiranter ser det betydligt svårare ut. 6,8 procent av Republikanernas anhängare vill se den tidigare vicepresidenten Mike Pence som presidentkandidat i valet 2024. Den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, som lanserat sin kandidatur, får stöd av 5,3 procent.

Även när Donald Trump i opinionsundersökningar ställs mot sittande presidenten och demokraten Joe Biden har han medvind. Trump skulle – om än med mycket liten marginal – få fler röster om det var presidentval i dag, enligt Real Clear Politics. 44,6 procent av väljarna säger att de skulle rösta på Trump, medan 44,4 procent skulle välja Biden.