Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oppositionskandidaten Henri Falcón under en presskonferens i Caracas i förra veckan.

Maduros utmanare självsäker inför valet

Han ses som förrädare av såväl Venezuelas regeringsparti som landets högeropposition. Mittenkandidaten Henri Falcón mobiliserar i ensamhet mot Nicolás Maduro inför det kommande presidentvalet. Och han tror sig kunna vinna.

- Maduros regering är inte bara möjlig att besegra, den är redan besegrad, omringad av krisen och isolerad, säger Falcón i en intervju med den spanska tidningen El País.

56-åringen har kunnat räkna sig till den venezolanska oppositionen under åtta år, sedan han 2010 bröt med den framlidne Hugo Chávez styrande socialistiska parti.

Men han har placerat sig till vänster om huvudfåran i oppositionsalliansen MUD – och har trotsat dess uppmaning att bojkotta valet den 20 maj.

"Avsätta med röster"

Det har upprört de fyra största partierna i koalitionen, som ser valet som en fars och anklagar Falcón för att i maskopi med sittande president Maduro legitimera det genom att delta. Men den tidigare guvernören i delstaten Lara slår ifrån sig kritiken.

Han hänvisar till opinionsundersökningar som visar att 70 procent av venezuelanerna vill rösta i valet.

- (Det är) människor som går igenom svåra tider, som inte kan få tag på mediciner, människor man inte kan neka rätten att rösta, säger han.

- Vårt uppdrag är att övertyga majoriteten, mobilisera den för att besegra denna katastrofala regering. Vi som är demokrater vill inte avsätta denna regering med kulor, utan med röster.

Kräver observatörer

För att övervinna den djupa politiska och ekonomiska kris landet befinner sig i krävs försoning, anser Falcón.

Han räknar med en tydlig närvaro av utländska valobservatörer, och säger att han kommer att begära att en EU-delegation granskar valmyndighetens arbete. Om valet ser ut att riggas skulle Falcón följa MUD:s exempel, lovar han.

- Om du skriver under ett kontrakt, med fastställda villkor, och dessa inte uppfylls, så finns det inte utrymme för att följa uppgörelsen. I så fall skulle vi dra oss ur.