Mordmisstänkte Peter Madsen som står åtalad på mordet på journalisten Kim Wall förhörs i Köpenhamns tingsrätt.
Mordmisstänkte Peter Madsen som står åtalad på mordet på journalisten Kim Wall förhörs i Köpenhamns tingsrätt.

Madsen pratsam när advokaten förhör

Peter Madsen var inte särskilt intresserad av att ge uttömmande svar på åklagarens frågor när dag två i rättegången om det misstänkta mordet ombord på hans ubåt inleddes. Men desto mer pratsam är han nu när hans advokat tagit över förhöret.

ANNONS
|

Omedelbart efter det att han kommit in i sal 60 i Köpenhamns tingsrätt gick han ut igen, i sällskap med sin försvarsadvokat Betina Hald Engmark.

Medan minuterna tickade spekulerade journalisterna i medhörningssalen i domstolens källarvåning: Kommer rättegången att avbrytas? Har han bestämt sig för att ge en annan förklaring till vad som skedde med journalisten Kim Wall, som han är åtalad för att ha mördat?

När han kom in igen, inledde domaren med att förklara att Peter Madsen inte måste svara på alla åklagare Jakob Buch-Jepsens frågor.

Och det gjorde han inte heller, inte lika ingående som tidigare i processen.

ANNONS

"Du kan inte bestämma"

- Du kan inte bestämma vad jag ska svara på, säger han till åklagaren, enligt danska TV2.

Vid frågor om styckningen av den döda hänvisade han till rättsläkarens rapport.

- Men den enda som var där, det var du Peter Madsen, säger åklagaren, som uppmanar honom att prata.

- Det var en sinnessjuk situation, säger Madsen.

Han upprepade att det var en förfärlig situation och att han inte tänker gå in på detaljer. Han svarade trots allt på en stor del av frågorna, men var irriterad på åklagaren och kallade vid något tillfälle frågorna "psykopatiska".

- Det låter som en dålig film, säger han, när han ska förklara exakt var i ubåten det skedde.

ANNONS

Antyder sexuellt motiv

Han fick ingående frågor om stickskadorna på kvarlevorna. Åklagare Jakob Buch-Jepsen antydde att de är bevis för ett sexuellt motiv, men Madsen förnekade detta. Den stora mängden stick gjordes för att kvarlevorna inte skulle flyta upp till ytan när han kastat dem i havet, hävdade han.

Han fick frågor om avskurna hårtussar som hittats i ubåten, men hade inget att säga om dem. Inte heller om varför inte alla Kim Walls kläder sänktes i en påse i havet.

Åklagaren undrade också om Madsen använt sin mobiltelefon, som inte hittats under sökinsatserna, för att filma eller fotografera Kim Wall.

- Nej, förklarade Madsen.

Vid flera tillfällen framgick det att Madsen frustrerad över att åklagaren inte tagit hans tidigare förklaringar på allvar.

- Du ignorerar det jag har förklarat, säger han irriterat till åklagaren, enligt TV2.

Svarar mer

När rätten nu åter samlats efter en lunchpaus och det är Peter Madsens advokat Betina Hald Engmarks tur att ställa frågor är Madsen mer meddelsam.

ANNONS

Madsen får frågor om sitt ubåtsbyggande. Han har samarbetat mycket med andra, men själv varit drivkraften, inklusive att skrapa ihop pengar till projekten. Han går genast in på att han många gånger haft gäster som följt med på turer under ytan, flertalet män, men minst 200–300 kvinnor.

Enligt TT:s utsände märks det en tydlig skillnad i hur Madsen svarar jämfört med under förmiddagen, då det var åklagaren som ställde frågorna. Han talar engagerat om sin bakgrund och sitt intresse för ubåtar och raketer.

TT

Fakta: Rättegången mot Peter Madsen

Tolv förhandlingsdagar är inbokade för rättegången i byretten (tingsrätten) mot mordmisstänkte Peter Madsen.

Förhandlingen började den 8 mars och avslutas den 25 april, då domen i målet väntas.

Mordåtalade Peter Madsen vill att så få personer som möjligt ska fälla avgörandet i rättegången gällande mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Danska rättsfall som avser allvarliga brott ska i regel avgöras av tre domare och en lekmannajury på sex personer. Men den tilltalade har rätt att välja bort juryn – vilket Madsen har gjort. Beslutet meddelades via advokaten i slutet av januari.

Rätten består därmed av tre personer – en domare, som är förhandlingens ordförande, och två lekmannadomare.

ANNONS