Ubåten UC3 Nautilus omgiven av polisens avspärrningsband och staket på en industritomt i Nordhavn i Köpenhamn. Nu väntar ny rättegång om mordet i ubåten. Arkivbild.
Ubåten UC3 Nautilus omgiven av polisens avspärrningsband och staket på en industritomt i Nordhavn i Köpenhamn. Nu väntar ny rättegång om mordet i ubåten. Arkivbild.

Madsen ger upp försök att frias från mord

Nästa rättegång mot livstidsdömde Peter Madsen kommer bara att handla om straffets längd, inte om skuldfrågan. Tingsrättens slutsats att han är skyldig till mordet på den svenska journalisten Kim Wall kommer därmed inte att omprövas.

ANNONS
|

Åklagarsidan är nöjd med livstidsdomen från Köpenhamns byret (tingsrätten) och vill att den ska fastställas av nästa instans, Østre Landsret (hovrätten).

Att Madsen är missnöjd med domen och ska överklaga stod klart bara tjugo minuter efter att domskälen lästs upp i Köpenhamns byret den 25 april. Men att hans överklagande bara kommer att gälla strafflängden var en nyhet, som presenterades på Twitter av Statsadvokaten i Köpenhamn, den instans inom åklagarorganisationen som hanterar överklaganden.

Har nekat

Madsen har genomgående hårdnackat nekat till mordanklagelserna.

Han har sagt att Kim Wall dog genom en olycka ombord på hans ubåt UC3 Nautilus natten mellan den 10 och 11 augusti förra året. Hans första olycksversion under polisutredningen var att det skett genom att hon fått en lucka i huvudet. När denna motbevisats av rättsmedicinska resultat hävdade Madsen i stället att hon dödats då det på grund av tekniskt fel uppstod undertryck inne i ubåten.

ANNONS

Han hävdade att han sedan styckade kroppen för att kunna få ut den ur ubåten och att han inledningsvis ljög om detta för att skona Kim Walls anhöriga.

Trovärdighet underkänd

Domstolen kom fram till att han saknade all trovärdighet och gick på åklagarens linje på nästan varenda punkt. I domen konstateras att det var ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässigt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

I Danmark är livstids fängelse ovanligare än i Sverige. Peter Madsen är den 15:e brottslingen de senaste tio åren som dömts till detta straff i Danmark.

TT

Fakta: Därför fälldes Madsen

Köpenhamns byret hänvisade till en lång räcka med omständigheter när Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord, sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden. Här är några av dem:

•Madsens skiftande förklaringar.

•Internetsökningar visar att Madsen var intresserad av grovt våld mot kvinnor.

•Verktyg som använts vid styckningen togs till ubåten före avfärd och Madsen har inte gett en trovärdig till förklaring till varför.

•Madsens förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljugit anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda.

•Olycksförklaringen bedöms inte som trovärdig.

•Rätten konstaterar att vissa skador uppkommit vid dödsögonblicket eller kort efter.

•Kim Wall har bundits fast med spännband.

Fakta: Livstid i Danmark

Peter Madsen är den 15:e brottslingen de senaste 10 åren att dömas till livstids fängelse i Danmark. I praktiken — precis som i Sverige — tidsbegränsas ett livstidsstraff förr eller senare. I Danmark kan det ske först efter tolv år.

Just nu avtjänar 25 personer ett livstidsdömt straff i någon av den danska kriminalvårdens institutioner. En man som är dömd för ett dubbelmord på Amager strand utanför Köpenhamn 1984 är den person som i nuläget suttit längst tid (34 år) som livstidsdömd i landet, enligt danska TV2. Det finns ingen statistik över kortast tid som en livstidsdömd har suttit, men genomsnittstiden för de 17 personer som under åren 1984—2011 släpptes fria var knappt 17 år i fängelse.

ANNONS