Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Premiärminister Mariano Rajoy när han ska tala i parlamentet på onsdagen.

Madrid: Katalanska dramat avgörs nästa vecka

Den spanska regeringen ger de regionala ledarna i Katalonien till på måndag för att svara på frågan om självständighet utropats eller inte. Om svaret blir ja ges en ny frist på tre dagar för att ändra sig – och om det inte sker tänker regeringen ta direkt kontroll över regionen.

Premiärminister Mariano Rajoy kallade till ett extrainsatt ministermöte på onsdagen för att komma fram till hur man skulle svara på Kataloniens regionpresident Carles Puigdemonts tal på tisdagen, där han meddelade att självständighet kommer att utropas i regionen, men att man skjuter upp självständighetsförklaringen några veckor för att hålla dialog med Spanien.

Regeringens svar blev dock en fråga som även många andra ställer sig: Har ni utropat självständighet eller inte?

De katalanska ledarna får enligt Rajoy till på måndag, klockan 10.00 svensk tid, att svara på den frågan. Om Puigdemont då säger att Katalonien har utropat självständighet får han ytterligare tre dagar på sig – till torsdagen den 19 oktober klockan 10.00 svensk tid – att ändra sig. Om han inte gör det ska artikel 55 i den spanska grundlagen tillämpas, vilket innebär att regeringen i Madrid tar direkt kontroll över den halvautonoma regionen.

- Svaret från den katalanske presidenten kommer att avgöra framtida händelser inom de närmaste dagarna, säger Rajoy, enligt Reuters.

Tvetydiga besked

Enligt Jakob Lewander, statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, pågår en slags väntanslek mellan de båda ledarna.

- Barcelona passade över bollen till Madrid för att se om de skulle ta i med hårdhandskarna. Hade Madrid tagit i med hårdhandskarna hade det kunnat skapa stora protester och gett legitimitet och stöd till idén om självstyre. Men Rajoy är en mästare på den här typen av politik. Han svarade med samma mynt, och tvingar nu Puigdemont att visa sin hand, säger han.

I ett tal avvisar Rajoy också ännu en gång Puigdemonts inviter om medling och säger att spansk lag gäller.

- Det finns ingen medlingsmöjlighet mellan demokratisk lag och olydnad, olaglighet.

Press från alla håll

Frågan är nu hur Puigdemont tänker hantera den press som kommer från den spanska regeringen, EU och från de olika falangerna i den egna regionregeringen.

- Skulle den spanska regeringen ge efter nu och ta en dialog vid kvart i tolv, då skulle det vara ungefär som att förhandla med någon som hotar en. Men regeringen har nog insett att man behöver hantera det här problemet, säger Jakob Lewander.

Oppositionsledaren Pedro Sanchez, partiledare för socialistiska PSOE, menar dock att en tredje väg är aktuell. Sanchez uttalade sig efter Rajoys uttalande och förklarade att han hade kommit överens med premiärministern om att se över en grundlagsändring, för att reformera sättet regionerna, inklusive Katalonien, styrs.

Sanchez vill att debatten ska fokusera på "hur Katalonien stannar i Spanien, inte hur det lämnar", uppger nyhetsbyrån AFP.