Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emmanuel Macron träffar Giuseppe Conte i Paris.

Macron och Conte "vänner" efter båtbråket

Frankrikes Emmanuel Macron uppmanar Italiens nye premiärminister Giuseppe Conte att samarbeta om migrationen. Italien lägger omgående fram ett förslag: Upprätta asylmottagningar utanför EU.

Mötet mellan Frankrikes president och Italiens premiärminister i Paris följer efter den senaste veckans uppmärksammade beslut där Italien vägrade låta en båt med migranter lägga till i italiensk hamn.

- Jag hoppas innerligt att Frankrike och Italien kommer att arbeta hand i hand, tillsammans, för att föreslå och delta i europeiska lösningar, särskilt med partners som Spanien och Tyskland, säger Emmanuel Macron vid den gemensamma presskonferensen efter mötet.

Lega-ledarens beslut

Beslutet att stänga ute räddningsfartyget Aquarius, med mer än 600 migranter ombord, fattades av inrikesminister Matteo Salvini, som också är partiledare för det främlingsfientliga partiet Lega.

"Cyniskt och oansvarigt", sade Macron härom dagen, varpå Giuseppe Conte krävde en fransk ursäkt. Väl i Paris var tonen dock mer vänlig efter en dags samtal.

Vid presskonferensen meddelar Conte att Italien kommer att lägga fram ett förslag till ett nytt europeiskt asylsystem. Han vill att EU upprättar asylmottagningar i länder utanför unionen, där migranter kan ansöka.

- Vi bör upprätta europeiska centrum i avreseländerna, säger Conte vid den gemensamma presskonferensen.

Stöd för Merkel

Frågan om Aquarius-båten har sått split på flera håll, även inom EU-länderna. I Tyskland har det rört upp stämningen mellan regeringspartiet CDU och dess bayerska dotterparti CSU. CSU-ledaren, tillika Tysklands inrikesminister, Horst Seehofer vill ha en enad front i migrationsfrågorna med Österrike och Italiens inrikesministrar.

Emmanuel Macron uttrycker sitt stöd för CDU och förbundskansler Merkel:

- Italien har en regeringschef, Frankrike har en statschef, Tyskland har en regeringschef. Om länderna ska komma överens om någonting så ska det ske på den nivån, för det är bara de som svarar inför folket.

Giuseppe Conte säger att han håller med om vad hans "vän Macron" säger och att det kommer att krävas en bred EU-överenskommelse.