Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio ser ut att få till en sista minuten-regering med Lega. Arkivbild.
Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio ser ut att få till en sista minuten-regering med Lega. Arkivbild.

M5S och Lega mot sista minuten-koalition

Femstjärnerörelsen och Lega är på väg att bilda en italiensk regering. Efter nio veckors samtal – och ett överhängande hot om nyval – ska partierna komma överens inom 24 timmar.

ANNONS
|

Sedan valet den 4 mars har de två stora vinnarna Femstjärnerörelsen (M5S) och Lega försökt få till stånd någon form av majoritetsregering. Men först nu, när president Sergio Mattarella stod beredd att svära in en tillfällig premiärminister och utlysa nyval, tycks de ha skakat hand.

- Vi gör allt vi kan, säger Matteo Salvini, ledare för främlingsfientliga Lega.

ANNONS

Partierna fick under onsdagen 24 timmars uppskov för att presentera en hållbar koalition och parlamentsledamöter i bägge led uttrycker sig positivt om möjligheterna.

Berlusconi i centrum

Populistiska M5S blev Italiens största enskilda parti, medan Legas högerallians blev största block. Inför valet avfärdade anti-etablissemangspartiet M5S alla tänkbara samarbeten med andra partier, framför allt med regeringspartiet Demokratiska partiet (PS).

Den stora stötestenen i de senaste veckornas förhandlingar har varit Legas allians med den före detta premiärministern, skattebrottsdömde Silvio Berlusconi, som för M5S personifierar italiensk korruption.

Berlusconi säger nu att han kommer att släppa fram en M5S/Lega-regering, även om han inte kommer att stödja den i parlamentet.

- Vi kommer helt klart inte vara de som lägger fram veton, säger Berlusconi.

En annan fråga i diskussionerna partierna emellan har varit premiärministerposten. M5S-ledaren Luigi Di Maio har tidigare insisterat på att det största partiets ledare bör få den, men i helgen backade han från det kravet och sade att han och Matteo Salvini skulle kunna välja någon som bägge kan leva med.

Mycket att diskutera

Men det finns ytterligare frågetecken att räta ut.

ANNONS

- Vi måste fortfarande prata om program, saker att göra, skatter, arbete, pensioner, migration, utbildning, säger Matteo Salvini.

Bägge partierna vill omförhandla EU:s skatteregler och Lega vill att Italien lämnar valutaunionen, samtidigt som M5S tidigare uttryckt sin skepsis.

Samtidigt har båda partierna dyra vallöften att uppfylla: Lega vill se en så kallad platt skatt, samma inkomstskatt för samtliga medborgare, på 15 procent, medan M5S gick till val på basinkomst för lågavlönade.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Lega

Sammanslutning av flera fristående politiska rörelser i främst norra Italien, som ursprungligen var ett separatistparti för de rikare landsdelarna i norr men som nu är landets största uttalade högerparti.

Den nuvarande partiledaren Matteo Salvini (född 1973) har försökt bredda partiet till att omfatta hela landet. Partiet bytte nyligen namn från Lega Nord till endast Lega.

Partiet är öppet populistiskt och beskrivs ofta som högerextremt och främlingsfientligt.

Lega har tidigare suttit vid makten. Båda gångerna (1994 och 2008–2010) ingick partiet i den tidigare premiärministern Silvio Berlusconis regeringar.

I EU-parlamentet ingår Legas ledamöter i en grupp med ledamöter från bland andra franska Front National, nederländska Frihetspartiet och österrikiska PFÖ.

Källa: NE

Fakta: Femstjärnerörelsen

Femstjärnerörelsen (italienska: Movimento Cinco Stella) grundades 2009 ur det som tidigare varit en proteströrelse, under ledning av komikern Beppe Grillo.

Partiet karakteriseras av sin EU-, euro- och etablissemangskritik men driver också miljöfrågor och en tanke om att politik ska kunna genomföras direkt via internet. På nätet skapade Grillo en folkrörelse där väljare uppmanades att samla sig för politiska workshops.

Femstjärnerörelsen har i utgångsläget varit emot alla partisamarbeten, framför allt de stora, tidigare makthavarpartierna.

I september förra året valdes Luigi Di Maio, 31, till partiledare i en webbaserad omröstning. Beppe Grillo sitter dock fortsatt i en ledande position i partiet.

I EU-parlamentet sitter Femstjärnerörelsens ledamöter i EFDD-gruppen tillsammans med bland andra Sverigedemokraterna, brittiska Ukip och tyska Alternativ för Tyskland.

Källa: NE

ANNONS