Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiets biträdande premiärminister Bekir Bozdag. Arkivbild.

Många dödade – Turkiet tar hem ambassadörer

Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver våldsanvändningen vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan som fruktansvärd och även från många andra håll kommer fördömanden. Det tunga Nato-landet Turkiet kallar hem sina ambassadörer i USA och Israel.

Palestinska myndigheter uppger att 55 palestinier skjutits ihjäl av israeliska styrkor och att närmare 800 skottskadats i samband med protester när USA invigde sin nya ambassad i Jerusalem på måndagen. Efter händelserna kallar Turkiet hem sina ambassadörer i Israel och USA för konsultationer, rapporterar AFP. Detta sedan biträdande premiärminister Bekir Bozdag skrivit på Twitter:

"Den amerikanska administrationen är lika ansvarig som den israeliska regeringen för denna massaker".

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utlyser tre dagars landssorg för de dödade palestinierna, och manar också till en gigantisk protest i Istanbul på fredag.

- Israel utövar statsterror. Israel är en terrorstat, sade han, och tillade:

- Vad Israel har gjort är ett folkmord.

Bozdag säger också att Turkiet kräver ett möte i den islamiska samarbetsorganisationen OIC på fredag för att diskutera dödandet av palestinier i Gazaremsan.

Förordar ickevåld

Fördömanden strömmar in från hela världen över de många liv som krävts.

- Det är fruktansvärt och vi fördömer våldsanvändning som leder till så många döda och så många skadade som vi har sett, säger Wallström.

Hon tillägger att ett land har rätt att skydda sina gränser och skydda sig mot terrorism.

- Men man har samtidigt en skyldighet att se till att man använder proportionerligt mycket våld. Det gäller också den andra sidan, att man måste försöka ta till ickevåldsmetoder.

FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein anser att det "chockerande dödandet" måste upphöra omedelbart och kräver påföljder, rapporterar Reuters.

"De ansvariga för skandalösa brott mot mänskliga rättigheter måste ställas till ansvar", skriver han på Twitter.

Kuwait har begärt att FN:s säkerhetsråd möts med anledning av situationen.

"Undvik förluster"

EU manar båda sidor till återhållsamhet.

"Vi förväntar oss att alla agerar med yttersta återhållsamhet för att undvika ytterligare förluster av liv", skriver EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

Människorättsorganisationen Amnesty International är hård i sin kritik.

"Vi bevittnar ett motbjudande brott mot internationell lag och mänskliga rättigheter i Gaza", skriver organisationen på Twitter.

Egypten varnar för den "farliga eskaleringen i de ockuperade palestinska territorierna".

Israels militär försvarar sig med att soldaterna bara öppnar eld för att stoppa människor som försöker forcera gränsen, genomför attacker eller försöker förstöra stängslet vid gränsen. Försvarsminister Avigdor Lieberman säger i ett meddelande riktat till invånarna på Gazaremsan att gränsen ska försvaras med alla medel.

Palestinsk strejk

Premiärminister Benjamin Netanyahu tackade personligen säkerhetsstyrkorna för deras insats under sitt tal i Jerusalem i samband med invigningen av ambassaden.

"Varje land har skyldigheten att försvara sina gränser", skriver Netanyahu på Twitter , och tillägger islamiströrelsen Hamas – som styr i Gazaremsan – mål är att förgöra Israel.

Netanyahu får stöd av USA. Enligt Vita huset bär Hamas fullt ansvar för hela situationen på Gaza.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har utlyst tre dagars landssorg, beskriver dödsskjutningarna som en massaker och jämför USA:s ambassadflytt med "en ny amerikansk bosättning" i Jerusalem, skriver AFP.

Den palestinska paraplyorganisationen PLO utlyser enligt Reuters en generalstrejk på den ockuperade Västbanken och i Gazaremsan på tisdagen.