En anhörig till en fånge i Litoral-fängelset utanför Guayaquil omhändertas av poliser på torsdagen.
En anhörig till en fånge i Litoral-fängelset utanför Guayaquil omhändertas av poliser på torsdagen. Bild: Cesar Munoz/AP/TT

Många döda i fängelsemassakrer i Ecuador

Väldiga våldsamheter har ägt rum på två fängelser i Ecuador denna vecka – och många människor har dödats.

ANNONS
|

I måndags dödades 16 fångar i det som benämns som en massaker på ett fängelse utanför staden Latacunga i Anderna. Ett uppror inne på anstalten övergick i våldsamheter och ytterligare ett 40-tal personer skadades.

Dagarna därpå samlades anhöriga till fångar utanför fängelset och krävde att få veta vad som hade hänt och vilka som inte längre var i livet.

På onsdagen startade ett stort bråk mellan grupper av fångar i Litoral-fängelset, landets största fängelse, i staden Guayaquil. Under kvällen ljöd skottlossning och explosioner från anläggningen sedan poliser och militärer klivit in. Dagen därpå meddelade fängelsemyndigheten att 13 personer dödats.

– Ju längre dagen lider och ju fler paviljonger som undersöks kan det bli så att fler dödsoffer hittas, sade Víctor Jácome vid fängelsemyndigheten till ett pressuppbåd på torsdagen.

ANNONS

Litoral-fängelset hyser nästan 7 000 fångar. Förra året skedde än värre våldsamheter där, i vilka 122 fångar dödades.

Våldsamheterna bedöms ha fortsatt utanför murarna. Två rivaliserande kriminella gäng drabbade samman i den närliggande orten Durán tidigt på torsdagsmorgonen. Då dödades ytterligare fyra personer.

Fler än 32 000 personer hålls inlåsta i Ecuadors totalt 36 fängelser, där rivaliserande gäng tenderar att göra upp om makten. Sedan 2020 har fler än 450 personer mördats i fängelsemiljö i landet.

ANNONS