Sörjande familjemedlemmar hänger upp ett porträtt av Bala Krishna, en 33-årig rikshaförare som mördades tidigare i år av en uppretad folkmassa utanför sitt hem i Korremula utanför Hyderabad. Folkhopen gick till attack efter rykten som spridits via sociala medier, om att ligor som kidnappar barn härjade i trakten. Regeringen har krävt att meddelandetjänsten Whatsapp vidtar åtgärder för att stoppa den sortens grundlösa rykten från att spridas.
Sörjande familjemedlemmar hänger upp ett porträtt av Bala Krishna, en 33-årig rikshaförare som mördades tidigare i år av en uppretad folkmassa utanför sitt hem i Korremula utanför Hyderabad. Folkhopen gick till attack efter rykten som spridits via sociala medier, om att ligor som kidnappar barn härjade i trakten. Regeringen har krävt att meddelandetjänsten Whatsapp vidtar åtgärder för att stoppa den sortens grundlösa rykten från att spridas.

Lynchningar i Indien skylls på regeringen

Tiotals människor i Indien har fått sätta livet till, när uppretade folkmassor har attackerat personer som utan grund pekats ut i sociala medier som medlemmar i barnkidnappningsligor. Nu har Whatsapp ändrat i sin tjänst för att hejda ryktena – men en del anser att det är regeringen som är ytterst ansvarig.

ANNONS
|

Angreppen har ägt rum på flera håll i landet och lett till att minst 25 människor dödats. Röster har höjts för att på olika sätt begränsa användningen av sociala medier för att stävja utvecklingen. Regeringen har krävt specifikt att meddelandetjänsten Whatsapp vidtar åtgärder för att hindra att den här sortens grundlösa rykten sprids. Och nyligen berättade företrädare för tjänsten att de ändrar några funktioner i syfte att begränsa hur många gånger och hur snabbt en användare kan skicka vidare meddelanden.

Men att skjuta budbäraren leder ingen vart, anser Ashok Swain, som är freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet.

ANNONS

- Att skylla på sociala medier, något som har förekommit i debatten, är naivt. Visst går det mycket snabbt att sprida rykten, men Whatsapp är bara ett medium – som går att använda till både gott och ont, säger Indienkännaren Ashok Swain.

- Regeringen är roten till det onda, hävdar han.

Hindunationalistisk retorik

Det faktum att överfallen och morden skett i landsbygdsområden, där utbildningsnivån är låg, är en faktor som spelar in, anser Ashok Swain. Men själva grunden till problemet är den hindunationalistiska retorik varmed det regerande partiet BJP och premiärminister Narendra Modi kom till makten 2014. Regeringen har skapat ett monster, och när besten väl är ute ur buren är den inte lätt att stoppa, resonerar han. Merparten av offren har inte varit hinduer.

- Det är en kampanj som startats av partiet. De har själva gjort sig skyldiga till att sprida en mängd falska rykten, det är grunden i hela deras filosofi. De har också gjort det legitimt med medborgargarden och uppmuntrat till att folk tar lagen i egna händer, säger Ashok Swain som är öppen med att han som privatperson är kritisk mot Modi och hans politik.

ANNONS

Men även andra forskare som TT har talat med bekräftar bilden. Polariseringen i Indien har under de senaste åren blivit allt kraftigare. Grupper ställs mot varandra, och många gånger har också offren för lynchningarna varit utsocknes.

Som politiker är Modi omstridd – och mycket populär. För sympatisörerna framstår han som en frälsare, inte minst för sina stora planer för Indiens näringsliv.

Brott med gamla anor

Balansgången kan bli svår för Modi, då hans framgångar bygger på nationalistisk propaganda som går hem hos stora delar av den hinduiska befolkningen.

- I nationalismens namn har allting blivit tillåtet. Men nu måste regeringen och polismakten, tillsammans med civilsamhället, agera mer kraftfullt, anser Ashok Swain.

Under de senaste åren har en ökning skett av så kallade biff-lynchningar av muslimer, skriver Times of India. De kallas nedsättande för "beef-eaters", köttätare.

- Det är ännu ett fruktansvärt uttryck för det väldigt segregerade Indien, säger Ashok Swain.

ANNONS
TT

Bakgrund: Lynchningar efter falska rykten

Lynchningar är inte en ny företeelse i Indien. Det är ett brott med gamla anor, som framför allt drabbat de kastlösa och andra marginaliserade och stigmatiserade grupper. Historiskt har det använts för att med våld och brutalitet upprätthålla sociala hierarkier.

Den senaste tiden har en rad lynchningar uppmärksammats. De har ägt rum efter att falska rykten om ligor som kidnappar barn spridits via meddelandetjänsten Whatsapp.

Whatsapp sade nyligen att en snabbfunktion för att skicka vidare meddelanden tas bort i Indien och antalet gånger en användare kan skicka vidare ett meddelande begränsas. Whatsapp som ägs av Facebook har sin största marknad, med över 200 miljoner användare, i Indien.

Den senaste vågen av lynchningar i Indien tog fart i maj 2017 i Jharkand då sju människor, däribland två bröder, slogs ihjäl efter rykten spridits om olika män som sades tillhöra nätverk av barnkidnappare.

I minst elva olika delstater har personer mördats sedan den händelsen, efter liknande rykten. Indiska myndigheter arbetar med bland annat informationskampanjer av olika slag men de har haft liten effekt.

Till exempel överfölls åtta män i juli i år av en uppretad folkmassa i staden Dhule i delstaten Maharashtra i västra Indien. Fem av dem dödades. De åtta männen hade anklagats för att vara pedofiler, våldtäktsmän och kidnappare efter rykten på sociala medier. Tre av dem lyckades fly medan de övriga fem slogs ihjäl med påkar och andra tillhyggen.

I slutet på juni dödades en kvinna och tre skadades när en lynchmobb på omkring hundra personer attackerade dem. Kvinnorna anfölls i delstaten Gujarjat i västra Indien. Lynchmobben gick till attack efter barnkidnappningsrykten.

Källor: Times of India, BBC med flera

Fakta: Narendra Modi

Född 1950 i Gujarat.

Anslöt sig till hindunationalistiska organisationer som ung. Gjorde senare karriär inom det högerinriktade, hindunationalistiska Indiska folkpartiet Bharatiya Janata Party (BJP).

Trolovad som 13-åring, ingick som 18-åring arrangerat äktenskap med den två år yngre Jashodaben.

Regeringschef i delstaten Gujarat 2001–2014. Har beskyllts för att ha beordrat polisen att vara passiv under den ökända massakern på muslimer där 2002, men har friats av Indiens högsta domstol.

Blev Indiens 15:e premiärminister i maj 2014 sedan BJP och dess allierade vunnit den mest övertygande valsegern på 30 år. Har sedan dess bland annat lagt fram ekonomiska reformer samt startat kampanjer för ett renligare Indien och stopp för våld mot kvinnor.

Är en populär ledare. Enligt en undersökning som Pew Research Center publicerade i november i fjol anser 83 procent av indierna att det ekonomiska läget är bra och 88 procent har en positiv syn på Modi.

Har 41,9 miljoner följare på Twitter. Vegetarian som sägs ha en modest livsstil. Ett undantag är dock den kostym han bar vid USA:s dåvarande president Barack Obamas besök i Indien 2015. Den randiga kostymens guldränder bestod av hans hela namn "Narendra Damodardas Modi" invävt med små bokstäver. Kostymen såldes senare till en diamanthandlare för motsvarande 5,4 miljoner kronor och hamnade i Guinness rekordbok som ett av de dyraste klädesplagg som sålts på auktion.

Källa: Landguiden, Pew Research Center med flera

ANNONS