Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

08.49 (svensk tid) lämnade raketen Falcon  9 marken.

Lyckad raketuppskjutning – trots Musks tvivel

Till jubel och applåder lyfte raketen Falcon  9 från amerikansk mark. På söndag ska rymdkapseln landa på Internationella rymdstationen (ISS).

Elva minuter efter att den amerikanska raketen Falcon 9 lämnat marken stod det klart att rymdkapseln Dragon crews separation från raketen lyckats.

- Dragons separation är bekräftad, lät det från Space X:s kontrollrum – till jubel och applåder från Nasa och Space X

Utomhus hade stora grupper människor samlats för att bevittna den nattliga uppskjutningen som skedde 02.49 lokal tid (08.49 svensk tid).

Lättad Musk

Kort därefter bekräftades nästa lyckade steg – att uppskjutningsraketen landat som planerat på sin plattform i Atlanten utanför Floridas kust.

Dragon crew kommer nu på egen hand att fortsätta sin resa mot den Internationella rymdstationen (ISS). Går allt som planerat når den sitt mål på söndag.

En uppenbart lättad Elon Musk mötte medierna direkt efter lördagens uppskjutning.

- Jag trodde nästan att vi skulle misslyckas, säger Elon Musk.

Enligt mångmiljardären kan detta vara ett första steg till kommersiella rymdresor. Själv hade han uppskattat att uppskjutningen hade runt tio procents chans att lyckas.

- Jag är lite känslomässigt utmattad. Det här har varit jättenervöst men det funkade, säger han.

"Mycket viktig händelse"

Ombord på Dragon finns den här gången endast dockan Ripley, täckt med sensorer och iklädd en rymddräkt. Rymdresan är en testtur och om allt går som planerat kommer den leda till bemannade resor med levande människor senare i år.

- Detta är en mycket viktig händelse i USA:s historia, sade Nasa-chefen Jim Bridenstine till ett medieuppbåd på Cape Canaveral i Florida inför uppskjutningen och fortsatte:

- Vi står på tröskeln till att få i väg amerikanska astronauter i amerikanska raketer från amerikansk mark igen, för första gången sedan rymdfärjorna pensionerades 2011.

Ripley och Starman

Dockan Ripley är döpt efter Sigourney Weavers hjältinna i "Alien-filmerna", men är samtidigt påfallande lik David Bowie-inspirerade Starman. Det är dockan som Space X i en annan testuppskjutning skickade ut i rymden, sittande i en Roadster från Musks elbilsmärke Tesla, förra året.

Medan Starman ska snurra runt i solsystemet i evinnerlig tid blir det bara en kortare utflykt för Ripley. Hon återvänder till jorden om en vecka. Går allt bra kan en Dragon med riktiga astronauter komma i väg så snart som i juli, enligt Nasa.

Under de åtta åren utan rymdfärjor har USA betalat Ryssland upp till ungefär 800 miljoner kronor per resa för att få upp personal till ISS. Nu ska Nasa få bättre valuta för pengarna, enligt Bridenstine. Särskilt som man låter privata företag ta mycket av riskerna. Förutom Space X har även Boeing kontrakt på att utveckla rymdskepp. Boeings Starliner ska också testas senare i vår, är det tänkt.

- Vi är bara en kund, säger Bridenstine.