Diane Dodds från Nordirländska Democratic Unionist Party kände inte att hon och hennes parti passade in någon av grupperna.
Diane Dodds från Nordirländska Democratic Unionist Party kände inte att hon och hennes parti passade in någon av grupperna.

Livet som grupplös i EU – ensamt eller fritt?

En avhoppad Jobbik-medlem som pekats ut som rysk spion. Nazister och kommunister. Bland EU-parlamentets grupplösa samlas politikerna som inga andra vill ha. Hur fungerar det egentligen att vara grupplös i Bryssel? Vem talar man med?

ANNONS
|

Inte många, om man frågar Diane Dodds, som själv är grupplös EU-ledamot för nordirländska unionistpartiet DUP.

- Jag känner nog inte fler än två-tre av de andra icke-medlemmarna faktiskt, säger hon till TT.

- Många av dem vill jag inte heller ha kontakt med.

ANNONS

Självklart val

Det nordirländska partiet, som agerat stödparti för premiärminister Theresa May, beskrivs som ärkekonservativt: DUP har slagits för att behålla hårda restriktioner kring abort och är emot att personer av samma kön gifter sig.

Partiet har inte lyckats finna sin plats i någon av de åtta partigrupper som finns i parlamentet. Diane Dodds har därmed sällat sig till de i dagsläget drygt 20 personer som är grupplösa – på EU-språk kallade "non-inscrits" (icke inskrivna på franska). Ett självklart val, hävdar hon.

- Jag kunde inte vara med i EPP, de är för ett federalt Europa. Jag kunde inte heller bland de konservativa, som förknippas med Tories hemma i Nordirland, berättar hon och fortsätter:

- Och EFDD är för mycket till höger, och där befann sig inte vårt parti alls.

Men faktum är att livet som grupplös inte alltid är självvalt. Politiker som hamnar i onåd och som andra vänder ryggen till kan också hamna bland de grupplösa. I dagsläget saknar inga svenskar grupp. Det gör däremot ungerska Jobbik, grekiska nynazistiska Gyllene gryning och Kommunistpartiet i Grekland.

ANNONS

"Total frihet"

Som grupplös väntar ett politiskt liv som i praktiken innebär mindre inflytande och mindre talartid i debatter. Svårare att höras och komma till tals. Ensamt?

Nej, inte enligt forna Ukip-ledaren Diane James – känd för att ha avgått efter bara 18 dagar som ledare för EU-fientliga brittiska partiet Ukip år 2016. Som politisk vilde blev hon ganska snart även grupplös i EU-parlamentet.

- Jag har total frihet. Ingen talar om för mig hur jag ska rösta, uppträda, vad jag ska säga eller när, sade hon nöjt till TT före årsskiftet.

Då var Diane James glad att slippa partipiskan. Sedan dess har politikern gått med i Brexitpartiet samt hunnit återgå till den partigrupp hon tidigare tillhörde i parlamentet – EU-kritiskt konservativa EFDD, där bland andra italienska Femstjärnerörelsen sitter.

Gruppen kan vara ett stort stöd. Men politik handlar om kontakter – inte grupptillhörighet, anser Diane Dodds som tycker att hon lyckats åstadkomma saker i Bryssel trots allt.

- För mig har det här fungerat. Jag har kunnat bidra och har talartid och allt annat som behövs.

ANNONS
TT

Fakta: EU:s partigrupper

De flesta av EU-parlamentets ledamöter sitter i en partigrupp – och får därmed större inflytande och tyngd, exempelvis vad gäller fördelandet av platser och positioner i utskotten.

Minst 25 ledamöter från minst sju länder krävs för att starta en grupp. De som inte vill eller kan enas om grupptillhörighet blir grupplösa. Senast den 24 juni vill EU-parlamentet ha besked om vilka grupper som de invalda partierna har enats om.

I EU-parlamentet är ledamöterna och deras partier uppdelade i åtta olika partigrupper:

•Kristdemokratiskt konservativa EPP – bland andra tyska CDU och svenska M och KD, men också ungerska Fidesz.

•Socialdemokratiska S&D – med exempelvis brittiska Labour, tyska SPD, svenska S och FI.

•EU-skeptiskt konservativa ECR – med Tories från Storbritannien, polska regeringspartiet Lag och rättvisa, Dansk Folkeparti, Sannfinländarna och SD.

•Liberala Alde – med svenska C och L, nederländska VVD och danska Venstre.

•De gröna/EFA – med miljöpartier som tyska De gröna, franska EELV och svenska MP, men även en rad regionala partier som skotska SNP och walesiska Plaid Cymru.

•Vänstergruppen GUE/NGL– med bland andra grekiska Syriza, spanska Podemos, tyska Die Linke och svenska V.

•EU-kritiskt konservativa EFDD – med nystartade Brexitpartiet samt italienska Femstjärnerörelsen. Här satt även SD en period.

•EU-fientligt konservativa ENF – med franska Nationell samling, italienska Lega, österrikiska FPÖ och nederländska PVV.

•Grupplösa – diverse ledamöter från allt mellan höger och vänster, inklusive ungerska Jobbik, grekiska Gyllene gryning, nordirländska DUP och Kommunistpartiet i Grekland.

Källa: Europaparlamentet

ANNONS