Huthirebellerna kontrollerar huvudstaden Sanaa och stora delar av norra Jemen. De stöttas av Iran. Arkivbild.
Huthirebellerna kontrollerar huvudstaden Sanaa och stora delar av norra Jemen. De stöttas av Iran. Arkivbild. Bild: Hani Mohammed/AP/TT

Linde till Saudiarabien – ska diskutera Jemen

Över 100 000 människor har dött och 24 miljoner är beroende av internationellt stöd. När kriget i Jemen nu går in på sitt nionde år reser utrikesminister Ann Linde till Saudiarabien i ett försök att avsluta konflikten.
– Båda sidor har förtroende för Sverige, säger hon.

ANNONS

Johannesbergs slott norr om Stockholm, december 2018. FN:s generalsekreterare António Guterres och Sverige utrikesminister Margot Wallström ser båda mycket nöjda ut när de bevittnar handskakningen mellan Jemens utrikesminister och Huthirebellernas ledare.

Den symboliserar den så kallade Stockholmsöverenskommelsen, som bland annat etablerar eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah. "Början på en process där det finns en tydlig vilja att komma till ett slutresultat som är fred", kommenterar Guterres.

Men lite mer än ett år senare har förhoppningarna inte infriats. Så sent som i torsdags dog minst 31 civila – varav 19 barn – i en flygattack i provinsen al-Jawf. Enligt FN har våldet trappats upp under de senaste veckorna, efter det att Huthirebellerna dödade fler än 100 i en attack mot en moské i Maribprovinsen i slutet av januari.

ANNONS

Träffar utrikesministern

Det är mot bakgrund av detta som Ann Linde (S) reser till regionen.

– Det handlar om att se hur vi och andra länder kan hjälpa ansträngningarna för att få slut på konflikten. Vi har sett positiva tecken, framför allt från Saudiarabien, säger hon.

Saudiarabien är en stridande part i konflikten, och flygattacken som dödade 19 barn i förra veckan genomfördes av den saudiskledda militäralliansen.

– Att Saudiarabien fortsätter strida får stora humanitära konsekvenser, men vi har sett en tydlig vilja från dem att avsluta konflikten. Därför ska jag träffa flera ministrar, bland andra utrikesministern, säger Ann Linde.

Även om resan handlar om Jemen kommer Ann Linde även att ta upp människorättsläget i värdlandet.

Trögt genomförande

I Stockholmsöverenskommelsen ingick förutom eldupphör i al-Hudaydah utväxling av 15 000 fångar. Efter förhandlingar mellan Saudiarabien och rebellerna kom i mitten av februari beskedet att man enats om en större utväxling, men det är fortfarande långt kvar till 15 000.

– Stockholmsöverenskommelsen är inte död, men det går trögt att genomföra alla delar. Båda parterna har understrukit att man står fast vid den, men det gäller att det inte bara är ord utan även handling. Min uppgift är att se till att överenskommelsen genomförs, säger Ann Linde.

På frågan om varför just Sverige har en roll att spela i förhandlingarna svarar utrikesministern:

ANNONS

– Båda sidor har förtroende för Sverige, eftersom de inser att vi inte har någon dold agenda.

Ann Linde ska även träffa FN:s Jemensändebud Martin Griffiths samt andra FN-organ.

Henning Eklund/TT

Ann Linde ska träffa Saudiarabiens utrikesminister Faisal bin Farhan Al-Saud. Arkivbild.
Ann Linde ska träffa Saudiarabiens utrikesminister Faisal bin Farhan Al-Saud. Arkivbild. Bild: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Margot Wallström och António Guterres bevittnar handskakningen mellan Jemens utrikesminister Khaled Hussein al-Yamani och rebellernas ledare Mohammed Abdulsalam. Arkivbild.
Margot Wallström och António Guterres bevittnar handskakningen mellan Jemens utrikesminister Khaled Hussein al-Yamani och rebellernas ledare Mohammed Abdulsalam. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT
Utrikesminister Ann Linde (S) reser till Saudiarabien och Jordanien för att diskutera situationen i Jemen. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) reser till Saudiarabien och Jordanien för att diskutera situationen i Jemen. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT
Den saudiskledda koalitionens flyganfall har skördat många civila offer. Arkivbild.
Den saudiskledda koalitionens flyganfall har skördat många civila offer. Arkivbild. Bild: Hani Mohammed/AP/TT
24 miljoner jemeniter är beroende av internationellt stöd. Arkivbild.
24 miljoner jemeniter är beroende av internationellt stöd. Arkivbild. Bild: Hani Mohammed/AP/TT

Jemen är ett av världens fattigaste länder, och ligger på den Arabiska halvön. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990, och är till ytan något större än Sverige. Jemen har drygt 29 miljoner invånare.

Växande protester i samband med arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen och fick två konkurrerande maktcentrum: ett i den nordliga huvudstaden Sanaa, och ett i den sydliga kuststaden Aden.

Huthirebellerna, som stöds av Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer Jemens internationellt erkända regering i Aden. Konflikten är dock mer komplicerad än så: lokala miliser, extremistgrupper och separatister verkar på flera håll i landet.

Sedan krigets utbrott har över 100 000 personer dött, många av dem civila, och miljoner har flytt. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Enligt Saudiarabien pågår informella samtal med rebellerna om att trappa ned striderna.

ANNONS