Nationella frontens ledare Marine Le Pen.
Nationella frontens ledare Marine Le Pen.

Le Pen vill byta namn på Nationella fronten

Nationella frontens ledare Marine Le Pen vill byta partinamn. Under helgens kongress föreslog hon snarlika Nationell samling. Som dragplåster hade hon Steve Bannon som pratade om rasism och främlingshat.

ANNONS
|

- Jag föreslår att Nationella fronten ändras till Nationell samling (Rassemblement national), sade Le Pen till partimedlemmarna vid den årliga kongressen i staden Lille i norra Frankrike, enligt nyhetsbyrån AFP.

- Men det är ni som ska rösta om det, det är ni som ska bestämma, tillade hon med hänsyftning på att det är partimedlemmarna som i slutänden får sista ordet om namnbytet.

ANNONS

Le Pen sade att det nuvarande partinamnet har en "ärorik historia" men att namnet i dag fungerar som en "psykologisk barriär" för många fransmän, skriver Reuters. Enligt Le Pen förhindrar det partiet från att få fler röster.

Men på sociala medier påtalar bland andra professorn Henrik Enderlein namnlikheten som Rassemblement national har med partiet Rassemblement national populaire som existerade 1941–1944 och som beundrade nazistpartiet i Tyskland.

Bannon: Blir starkare

Som dragplåster på kongressen hade Marine Le Pen med sig USA:s president Donald Trumps tidigare chefsstrateg, Steve Bannon.

Han drog paralleller mellan högerextrema partiet och Trumps valkampanj, som har liknande åsikter vad gäller invandring, handel, EU och Ryssland.

- Låt dem kalla dig rasist, låt dem kalla dig främlingshatare, låt dem kalla dig naiv. Bär det som ditt hedersemblem. För varje dag så blir vi starkare och de svagare, sade han från scenen.

Vid samma kongress fråntogs partiets grundare Jean-Marie Le Pen positionen som hedersordförande, rapporterar AFP. Nationella fronten har använts sedan han medgrundade partiet 1972. Därmed har den nuvarande partiledaren Marine Le Pen klippt partiets sista band till fadern.

ANNONS

Uteslöts 2015

Han uteslöts ur partiet 2015 efter att han vid flera tillfällen gjort bagatelliserande uttalanden om Förintelsen, men fick efter ett domstolsbeslut behålla positionen som hedersordförande.

Helgens kongress syftar till att blåsa nytt liv i det högerextrema partiet, och putsa dess anseende, efter Marine Le Pens förlust mot Emmanuel Macron i presidentvalet i fjol.

TT

Fakta: Marine Le Pen

Marine Le Pen är född i Neuilly-sur-Seine utanför Paris den 5 augusti 1968. Hon har varit gift två gånger och har tre barn med sin förste make: dottern Jehanne (född 1998) och tvillingarna Louis och Mathilde (födda 1999). Sedan 2009 har hon ett förhållande med partikamraten Louis Aliot (född 1969). Hon är huvudsakligen bosatt i La Celle-Saint-Cloud, strax väster om Paris.

Sedan 2011 är Marine Le Pen partiledare för Nationella fronten, som grundades 1972 av fadern Jean-Marie Le Pen (född 1928).

Marine Le Pen stod mot Emmanuel Macron i den avgörande omgången av presidentvalet i maj 2017, men besegrades med 33 procent av rösterna mot 66. Däremot valdes hon en månad senare för första gången in i det franska parlamentets underhus.

Le Pen satt 2004–2017 i EU-parlamentet, där hon dessutom var en av två ledare för partigruppen ENL, där Nationella fronten ingår tillsammans med bland andra nederländska Frihetspartiet, italienska Lega och österrikiska FPÖ.

ANNONS