Turkiska styrkor vid gränsen mellan den kurdiskkontrollerade enklaven Afrin, och den turkiskkontrollerade staden Azaz i slutet av januari.
Turkiska styrkor vid gränsen mellan den kurdiskkontrollerade enklaven Afrin, och den turkiskkontrollerade staden Azaz i slutet av januari.

Kurderna motsäger Erdogan om Afrins fall

Turkiska styrkor har satt den kurdiskkontrollerade staden Afrin i nodvästra Syrien under belägring, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tv-sänt tal. Han förutspår också att staden faller inom kort – men kurderna förnekar att fienden ens är i närheten.

ANNONS
|

- Nu är centrala Afrin omringat och vårt intåg är nära förestående, säger Erdogan.

Uttalandet kommer en dag efter att turkisk militär med allierade miliser rapporterades ha intagit Jandairis, en annan av städerna i Afrin-regionen.

Den turkiska offensiven, som inleddes den 20 januari, syftar till att driva bort den kurdiska YPG-milisen från regionen. YPG har varit en viktig samarbetspartner för USA i kampen mot IS i Syrien, men Turkiet betraktar den som en terrorgrupp och har gått till angrepp.

ANNONS

Bortom Eufrat

Nästa på tur är enligt Erdogan staden Manbij och andra områden längre österut i regionen och bortom floden Eufrat.

- Vi är i Afrin i dag, vi kommer att vara i Manbij i morgon. Nästa dag kommer vi att säkerställa att området öster om Eufrat kommer att rensas från terrorister upp till den irakiska gränsen.

Tidigare hot om att fortsätta mot Manbij har orsakat komplikationer med Turkiets Nato-allierade USA, som har trupper i området.

Kurderna nekar

Men Erdogans uttalanden om framryckningen i Afrin förnekas helt av Nouri Mahmoud, talesperson för YPG. De turkiska styrkorna är 10–15 kilometer från staden Afrin, säger han.

- I dag var det också strider omkring Bulbul, som de utropade som erövrad för 30 dagar sedan.

På torsdagen sade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att offensiven i Afrin-regionen ska vara slutförd i maj. Därefter ska de turkiska styrkorna i en gemensam insats med irakiska regeringsstyrkor sätta in en ny stöt mot kurdiska miliser i norra Syrien.

ANNONS
TT-Reuters

Fakta: Turkiets offensiv mot Afrin

Turkiet och turkstödda syriska rebeller inledde angreppet mot Afrin i nordvästra Syrien den 20 januari 2018. Insatsen har fått namnet "operation olivkvist".

Afrin är en av tre kantoner i ett område i nordvästra Syrien som står under halvautonomt kurdiskt styre sedan 2013.

Det turkiska angreppet riktar sig mot den kurdiska YPG-milisen, som enligt Ankara är samma sak som PKK-gerillan, vilken under årtionden har gjort uppror mot den turkiska regeringen. PKK är terrorstämplat av USA, EU och Turkiet. Men YPG har också samarbetat nära med USA i kampen mot extremiströrelsen IS i Syrien – ofta under den kurdisk-arabiska alliansen SDF:s flagga.

FN beräknar att 10000-tals människor flytt striderna i Afrin. Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, uppgav på torsdagen att totalt 737 stridande dödats sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv.

Av de dödade har 391 krävts bland turkiska soldater och allierad milis och 346 på den kurdiska sidan, enligt SOHR. Ankara har medgett 42 stupade turkiska soldater. Det är oklart hur många civila som dödats.

Källor: AFP, Reuters

ANNONS