Storbritanniens kung Charles fick motta stående ovationer vid sitt tal i den tyska förbundsdagen.
Storbritanniens kung Charles fick motta stående ovationer vid sitt tal i den tyska förbundsdagen. Bild: Kay Nietfeld/AP/TT

Kung Charles höll tal på tyska i förbundsdagen

Som förste brittiske monark någonsin talade Storbritanniens kung Charles i förbundsdagen, det tyska parlamentet, på torsdagen. Charles och drottninggemålen Camilla är i Tyskland på ett tredagars statsbesök.

ANNONS

Kung Charles, som höll en stor del av sitt tal på flytande tyska, underströk vikten av att göra gemensam sak för att stödja Ukraina gentemot angriparen Ryssland.

– Krigets plågor är tillbaka i Europa. Invasionen av Ukraina har lett till ofattbart lidande för så många oskyldiga människor, sade han.

Monarken påpekade också att när säkerheten i Europa och de demokratiska värderingarna hotas, måste omvärlden samlas och visa enad front.

Det var dock inte alla som uppskattade Charles tal. Parlamentsledamoten Jan Korte menar att det inte är i linje med Tysklands demokratiska tradition att låta en monark uttala sig inför förbundsrepublikens högsta politiska organ.

ANNONS

– En kung väljs inte. Han får naturligtvis tala där han vill och ska känna sig varmt välkommen, även av mig, men jag anser att det inte är särskilt lämpligt att en monark talar i förbundsdagen, som representerar folket, säger Jan Korte till public service-bolaget ZDF enligt AFP.

ANNONS