Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.

Kritiserad Merkel tänker sitta perioden ut

I ovanligt bister politisk motvind har Tysklands förbundskansler Angela Merkel fått utstå kritik även inifrån sitt eget parti. Men själv ser hon det inte som ett tecken på att hennes auktoritet försvagats och hon tänker sitta kvar mandatperioden ut.

ANNONS
|

- Jag är en sådan sorts person som håller vad de har lovat, säger hon i en intervju med tv-bolaget ZDF.

Förbundskansler sedan 2005, och ordförande för kristdemokratiska CDU sedan 2000. Med det i bagaget har hon länge setts som en ohotad kraft i tysk politik – men koalitionsuppgörelsen med socialdemokratiska SPD har fått den interna partikritiken att vina kring öronen på Angela Merkel.

ANNONS

- Jag förstår besvikelsen, säger hon, men tillägger:

- Nu måste vi visa att vi kan starta om med ett nytt lag.

Merkel säger samtidigt att hon vill ge en yngre generation CDU-politiker mer utrymme.

Valet i september var en besvikelse för kristdemokraterna, och flera tidigare försök att bilda koalition har misslyckats.

Det som nu officiellt svider mest i CDU-leden är att Merkel lämnat ifrån sig den mäktiga finansministerposten.

Men själv säger hon att finansministern inte gör som han eller hon vill, och att en uppgörelse behövdes för landets bästa.

TT-Reuters

Fakta: Vägen till en tysk regering

Tysklands ledande partier CDU (lett av Angela Merkel), CSU (lett av Horst Seehofer) och SPD (lett av Martin Schulz) har försökt att komma överens om ett koalitionsfördrag som ska ligga till grund för ett regeringssamarbete den kommande mandatperioden.

Alla tre partier gjorde dåligt ifrån sig i höstens parlamentsval. Vinnaren var i stället högerpopulistiska och främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD), som kammade hem nära 13 procent av rösterna.

Först försökte kristdemokraten Merkel bilda regering med liberala FDP och miljöpartiet De gröna. Efter en månads segdragna samtal kastade liberalerna in handduken och Merkel vände sig till socialdemokratiska SPD, som suttit i regering med Merkels kristdemokratiska union den senaste mandatperioden. Schulz hade tidigare kategoriskt avvisat tanken på att sätta sig i en Merkelledd regering, men helomvände och inledde ett intensivt övertalningsarbete i de egna leden.

När CDU, CSU och SPD nu enats om en uppgörelse återstår ett hinder innan en ny tysk regering kan komma på plats: SPD:s 440000 medlemmar ska få säga sitt om "groko", som den stora koalitionen kallas i Tyskland. Utgången i en sådan omröstning är långt ifrån självklar – både ungdomsförbundet och delar av partiets vänsterflygel är starkt kritiska mot tanken på ett nytt samarbete och kräver i stället att SPD går i opposition.

ANNONS