Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En stillbild från ett filmklipp från LNA, där militärt rustade fordon färdas i konvoj. Filmklippet publicerades före eldstriderna i Gharyan på onsdagen.

Krigsherrens styrkor rycker fram mot Tripoli

Krigsherren Khalifa Haftar har beordrat sina östlibyska styrkor att avancera mot huvudstaden Tripoli, efter att ha tagit kontroll över den närliggande staden Gharyan. Regeringstrogna milisgrupper säger att de ska stoppa motståndarnas framfart.

- Tiden är inne, säger Khalifa Haftar i filmklippet med titeln "Operation frigöra Tripoli", som publicerades bara några timmar efter att styrkorna han leder tagit kontroll över staden Gharyan, en stad med drygt 80 000 invånare ungefär tio mil söder om huvudstaden.

- Till vår armé som är stationerad i utkanten av Tripoli: I dag avslutar vi vår marsch. . . Vi kommer att börja inom kort.

Det finns ännu inga oberoende uppgifter om strider i området, men LNA låter meddela att två av dess soldater skadats i sådana under torsdagskvällen.

Storbritannien har begärt att FN:s säkerhetsråd ska samlas för ett akut sammanträde om Libyen på fredagen.

Motstridiga uppgifter

På onsdagen rörde sig krigsherrens styrkor, som kallar sig Libyens nationella armé (LNA) och stödjer den självutropade regeringen i östra Libyen, västerut i uttalat syfte att "frigöra moderlandet från terrorister". De tog kontroll över Gharyan efter eldstrider med regeringstrogna styrkor, enligt flera vittnesuppgifter.

En av LNA:s befälhavare, Abdessalem al-Hassi, påstår dock att de rullade in i Gharyan utan att möta motstånd.

Där och då satte regeringen i Tripoli armén på högsta beredskap för att möta "alla hot". Regeringstrogna milisgrupper i landets tredje största stad Misrata säger att de väntar på order om att konfrontera LNA. Invånare vittnar om hur soldater mobiliserats och gjort avresa mot Tripoliområdet.

Tripoliregeringen har ännu inte kommenterat torsdagens händelseutveckling.

Upptrappad konflikt

LNA-styrkorna gick i januari på offensiven i södra Libyen, där de tog kontroll över flera oljefält. Khalifa Haftar har vid upprepade tillfällen sagt att de förr eller senare kommer att nå Tripoli.

Det senaste avancemanget utgör en ovanligt skarp eskalering av konflikten, som pågått i Libyen sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011 och landet tudelades. De sker också samtidigt som FN:s generalsekreterare António Guterres är på besök i landet i fredsmäklande syfte. Han manar till lugn via Twitter:

"Det finns ingen militär lösning. Endast intern libysk dialog kan lösa libyska problem."

USA, Frankrike, Storbritannien, Italien och Förenade Arabemiraten varnar för att alla militära handlingar kommer att få konsekvenser.

"Våra regeringar motsätter sig allt militärt agerande i Libyen och kommer att hålla alla libyska grupperingar som inleder ytterligare civil konflikt ansvariga", lyder ett gemensamt uttalande från länderna.