Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Syriska barn leker i ett flyktingläger i libanesiska Bekaadalen nära gränsen till Syrien 2016. Arkivbild.

Krig dödar 100 000 spädbarn om året

En halv miljon spädbarn dog till följd av krig mellan 2013 och 2017, enligt en rapport från Rädda Barnen. Barn i alla åldrar blir alltmer utsatta.

En fyraårig flicka som plockade upp en mina i tron att det var en visselpipa. En sjuårig pojke vars skolbuss träffades av en bomb.

2017 levde 1 av 5 av världens barn i krigsdrabbade områden – nästan en halv miljard. I de värst drabbade länderna dör fler än 100 000 spädbarn, barn under ett år, årligen i sviterna av krig. Inkluderas alla barn under fem år stiger siffran dramatiskt; mellan 2013 och 2017 dog 870 000 barn.

De väpnade konflikterna har ändrat karaktär, konstaterar den nya rapporten. Allt oftare utspelar de sig i urbana områden, vilket gör barn alltmer utsatta. Våld mot barn i konflikt har aldrig varit så utbrett, enligt Rädda Barnen. Barn dödas i flyganfall och bombattacker, men avlider även av indirekta följder av krigen – undernäring, sjukdomar och brist på sjukvård, vatten och hygien.

Flickor och pojkar drabbas på olika sätt. Pojkar blir många gånger direkta måltavlor på grund av deras potentiella stridskapacitet, medan flickor oftare utsätts för sexuellt våld med intentionen att splittra samhällen.

Rapporten innefattar de tio länder där det bedöms vara farligast att vara barn i dag. Där ingår bland annat Afghanistan, Kongo-Kinshasa, Syrien och Jemen.