Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna får koleravaccin. Under onsdagen inleddes kampanjen med att vaccinera människor för att reducera spridningen av kolera.

Krafttag mot kolera efter cyklonen Idai

En vaccinationskampanj för att förhindra spridningen av kolera har inletts i Moçambique. Över 1 400 personer har smittats av sjukdomen som en följd av den förödande cyklonen som har svept fram över regionen och orsakat över 900 dödsfall.

Landets hälsodepartement hoppas tillsammans med internationella hjälporganisationer kunna vaccinera uppemot 900 000 personer mot sjukdomen, som sprids genom smittat vatten och livsmedel. Minst två personer som inte fått sjukhusvård har dött till följd av uttorkning och diarré.

Målgruppen för massvaccinationen omfattar runt 80 procent av dem som drabbats av cyklonens framfart, uppger Marie Benigna på det moçambikiska hälsodepartementet.

- Med det här antalet vaccinerade personer kan vi kraftigt minska spridningen av sjukdomen, säger hon.

Cyklonen Idai drog in över Moçambique för några veckor sedan och drabbade även grannländerna Zimbabwe och Malawi. Antalet döda har stigit till över 900, när man lägger ihop beräkningar från respektive land. I Moçambique rör det sig om 598 bekräftade dödsfall, i Zimbabwe 268 och i Malawi minst 60.

Hundratusentals personer tvingas nu bo i tillfälliga läger i spåren av Idai och många saknar tillgång till grundläggande funktioner som rent vatten och god sanitet.

"Det orala koleravaccinet är en livsavgörande nödåtgärd som kommer att rädda liv och stoppa spridningen av den här hemska sjukdomen", säger WHO-chefen Tedros Ghebreyesus i ett uttalande.