Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett tio månader gammalt barn har räddats ur rasmassorna, rapporterar ryska medier på tisdagen.

Korruption del av förklaring till ryskt husras

En elva månader gammal pojke har hittats vid liv bland rasmassorna efter det kollapsade huset i Magnitogorsk i södra Ryssland. Gasexplosioner är vanliga i ett land där infrastrukturen på många håll är gammal och misstron utbredd.

Räddningsarbetare lyckades på tisdagen gräva fram barnet från bråten. Pojken hade överlevt i rasmassorna i över ett dygn av iskalla förhållanden.

"Räddningspersonal hörde gråt. Barnet kunde räddas eftersom det låg i en vagga och var varmt inlindad", skriver guvernör Boris Dubrovskij i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Pojken är vid medvetande och vårdas på sjukhus för köld- och huvudskador, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax och hänvisar till stadens sjukvård. Barnets mamma ska också vara vid liv och har kunnat träffa och identifiera pojken på sjukhuset.

Svåra förhållanden

Ungefär samtidigt som spädbarnet räddades tvingades arbetet på olycksplatsen att pausas på grund av rasrisken i lägenhetskomplexet.

- Det är omöjligt att fortsätta arbeta under sådana förhållanden, säger civilförsvarsminister Yevgenyj Zinitjev på tisdagsmorgonen.

Väggarna som fortfarande står upp ska stabiliseras, vilket kan ta upp emot ett dygn.

Det var vid sextiden på måndagsmorgonen som en misstänkt gasexplosion fick en stor del av byggnaden att rasa. På tisdagen bekräftades att en åttonde död kropp hittats, men runt 35 personer saknas fortfarande.

Räddningsarbetare har arbetat i drygt 27 minusgrader hela natten för att finkamma rasmassorna efter de människor som fortfarande saknas.

Miljonprogrammet

Gasexplosioner är relativt vanliga i Ryssland där en stor del av infrastrukturen byggdes under Sovjettiden. Huset i Magnitogorsk uppfördes på 1970-talet och sådana hus är mycket sämre än de som byggdes samtidigt i Sverige, säger mångårige journalisten och Rysslandskännaren Malcolm Dixelius till TT.

- Ryssland genomförde något som liknade det svenska miljonprogrammet, man byggde i vansinnigt tempo med enkla hus och enkla byggelement. När det blir kallt överutnyttjar folk gas och värmer lägenheterna inte bara med sina vanliga gasanordningar utan man kör spisen med full låga för att hålla upp värmen och nätet överbelastas.

Husen är dessutom dåligt värmeisolerade. I Ryssland finns ett system med så kallade ägarlägenheter där bostaden ägs direkt av personen, vilket betyder att boende inte har ansvar för hissen eller trapphuset, vilket i sin tur leder till att husen är svåra att underhålla.

Utnyttjar personer

De senaste åren har Ryssland genomfört reformer vad gäller underhåll av höghus. Branschen har privatiserats och bolag som kontrollerar gasen har ofta täta band till kommunala tjänstemän, skriver Dagens Nyheter.

- Människor i den här kontrollfunktionen utnyttjar personer. Det finns en misstro mellan myndigheter, kontrollpersoner och den vanliga allmänheten som gör att till slut ger kontrollanterna upp, säger Malcolm Dixelius.

Människor släpper inte in kontrollanterna och husen blir aldrig undersökta. Korruptionen i Ryssland har minskat något de senaste åren, företag som var i princip maffiastyrda har blivit bättre, enligt Dixelius.

- Men det är inte så mycket bättre för individen. Det är nyckfullt beroende på hur de lokala makthavarna är.