Förbundskansler Angela Merkel tillsammans med CSU-ledaren Horst Seehofer under valrörelsen nyligen. Arkivbild.
Förbundskansler Angela Merkel tillsammans med CSU-ledaren Horst Seehofer under valrörelsen nyligen. Arkivbild.

Kompromiss banar väg för tysk regering

Förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater (CDU) har nått en kompromiss med sitt bayerska systerparti CSU om flyktingpolitiken, enligt partikällor. Uppgörelsen betyder ett hinder mindre för de fortsatta regeringsförhandlingarna.

ANNONS
|

De två partierna CDU och CSU nådde en uppgörelse om asylpolitiken efter flera timmars samtal i Berlin, uppger två källor för Reuters. Samtidigt säger en källa till nyhetsbyrån AFP att många detaljer kvarstår. Mötet avslutades sent på kvällen utan något officiellt tillkännagivande och det är oklart när samtalen fortsätter.

Inför samtalen har CSU-ledaren Hors Seehofer krävt ett tak på 200000 asylsökande per år. Seehofer har varit en av de hårdaste kritikerna av Merkels flyktingpolitik och ser kanslerns kurs under krishösten 2015 som en bidragande orsak till högerpopulistiska Alternativ för Tysklands (AFD) framgångar i valet nyligen.

ANNONS

Inget asyltak

I kompromissen sägs att Tyskland ska ta emot runt 200000 flyktingar per år på humanitära grunder, inklusive anhöriginvandring, men det ska inte anges som en övre gräns och ingen ska avvisas vid gränsen, enligt källorna. Merkel har motsatt sig ett asyltak, med argumentet att det strider mot tysk lag, som garanterar rätten till asyl för alla som hotas av politisk förföljelse.

Målet 200000 förefaller för dagen inte omöjligt att nå. Antalet asylsökande har minskat från 890000 under 2015 till 280000 förra året.

Under samtalen i Berlin ska andra frågor tas upp, som pensioner och EU, men asylfrågan har varit den största stötestenen. När väl CDU och CSU enats om en väg framåt, så startar arbetet med att bygga en regeringsallians med andra partier.

Kan ta lång tid

CDU/CSU blev visserligen största partigrupp i valet men backade rejält jämfört med förra valet. Merkel har gjort klart att hon vill inleda regeringssamtal med de två mindre partierna, liberala FDP och De gröna. Dessa samtal väntas dra ut på tiden i flera månader.

Först väntar dock delstatsvalet i Niedersachsen nästa söndag och innan dess väntas inga officiella samtal med de andra partierna äga rum. Förbundslandet är det fjärde folkrikaste, och politikerna i Berlin följer utgången med stort intresse.

ANNONS

TT-Reuters-AFP

Bakgrund: Komplicerat valresultat

Parlamentsvalet i Tyskland 24 september blev ett fiasko för den tyska politikens två dominanter CDU/CSU och SPD.

Förbundskansler Angela Merkels parti Kristdemokraterna och dess systerparti i Bayern blev visserligen största partigrupp, men tappade nära nio procentenheter jämfört med valet 2013 och hamnade på 33 procent, det sämsta resultatet sedan förbundsrepublikens barndom. Även Socialdemokraterna anförda av Martin Schulz gjorde ett historiskt dåligt val, med 20,5 procent – det sämsta resultatet i efterkrigstid.

Valets stora vinnare var högerpopulistiska AFD, som med 12,6 procent blev tredje största parti och därmed kom in i förbundsdagen. Även liberala FDP – som åkte ur förbundsdagen 2013 – gjorde ett starkt val med 10,7 procent, ett resultat som räckte för ett parlamentariskt återinträde.

Redan på valnatten meddelade den modfällda SPD-ledningen att man lämnar det koalitionssamarbete med CDU/CSU som styrt Tyskland sedan 2013. Därmed återstår endast en matematiskt och politiskt möjlig regeringskonstellation: en så kallad Jamaicakoalition, med CDU/CSU, FDP och De gröna. Modellen har fått sitt namn efter färgerna i jamaicanska flaggan, och har inget med landet i fråga att göra.

Sonderingssamtal inför framtida koalitionsförhandlingar väntas komma igång 16 oktober, dagen efter delstatsvalet i Niedersachsen.

ANNONS