Koalitionen: Huthierna följer inte avtalet

Jemens regering, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten anklagar Huthirebellerna för att inte ha dragit sig tillbaka i områden kring den viktiga hamnstaden al-Hudaydah som överenskommet.

ANNONS
|

Koalitionsländerna anklagar Huthirebellerna för att vägra följa den första delen av avtalet som parterna ingick i Sverige i december.

Enligt avtalets fas ett ska militära styrkor dras tillbaka från hamnar i området kring den viktiga hamnstaden al-Hudaydah på landets västkust, samt från kringliggande områden där det finns anläggningar för humanitär hjälp.

Länderna har skickat ett brev till FN:s säkerhetsråd och till generalsekreterare António Guterres, där de uppmanar dem att kräva att huthierna uppfyller sina åtaganden.

Sedan de stridande parterna kom överens om en vapenvila under fredssamtalen i Sverige har den saudiskledda koalitionen och Huthirebellerna anklagat varandra för brutna löften, men FN har inte tagit någon av parternas sida.

ANNONS

Två veckor efter vapenvilans start den 19 december var planen att den första fasen av Sverigeöverenskommelsen skulle implementeras, men parterna har inte kunnat enas om formerna. I mitten av februari nådde parterna dock till slut en överenskommelse om fas ett och hur trupper från bägge sidor skulle dras tillbaka i al-Hudaydah-området.

Förhoppningen är att nödförsändelser då ska kunna nå fram till den svältande jemenitiska befolkningen.

Den 19 mars samlas FN:s säkerhetsråd för att diskutera situationen i Jemen.

TT-AFP

Fakta: Jemenkonflikten och al-Hudaydah

Hamnstaden al-Hudaydah vid Röda havet är strategiskt viktig för Jemen, eftersom större delen av de hjälpinsatser som kommer till landet tas in den vägen.

Staden kontrolleras av Huthirebellerna, och många har fasat för att de saudiskstödda regeringsstyrkorna ska genomföra ett större angrepp.

FN varnade i en rapport i höstas för att större sammandrabbningar i al-Hudaydah kan sätta stopp för matdistribution till åtta miljoner jemeniter som är beroende av leveranserna för att överleva.

Det fattiga landet plågas sedan 2014 av en våldsam konflikt mellan de shiitiska Huthirebellerna och president Abd Rabbu Mansur Hadis styrkor. En saudiskledd allians gick in i kriget i mars 2015, till stöd för regeringssidan.

Källa: FN, UNHCR, Reuters.

ANNONS