Talibanledaren Mullah Abdul Ghani Baradar och Kinas utrikesminister Wang Yi under onsdagens möte i Tianjin.
Talibanledaren Mullah Abdul Ghani Baradar och Kinas utrikesminister Wang Yi under onsdagens möte i Tianjin. Bild: Li Ran/Nya Kina/AP/TT

Kina och talibanerna i diplomatiska samtal

Kina förväntar sig att talibanerna ska spela en stor roll i att få ett slut på kriget i Afghanistan och återuppbygga landet. Det säger Kinas utrikesminister Wang Yi, som har träffat en talibandelegation på besök i Kina.

ANNONS

Wang Yi säger i ett uttalande att han hoppas att talibanerna ska slå till mot den uiguriska separatistgruppen Östturkestans islamiska rörelse (Etim), som Kina ser som ett "direkt hot mot Kinas nationella säkerhet".

Från talibanernas håll kom under mötet ett löfte om att Afghanistan inte kommer att vara en bas för separatister att konspirera mot ett annat land, uppger en talesperson för gruppen.

Den nio personer stora talibandelegationen leds av gruppens högste politiske ledare Mullah Abdul Ghani Baradar.

Gränsen mellan Kina och Afghanistan är bara 7,6 mil lång och ligger på hög höjd och har ingen väg över gränsen. Men Kina befarar ändå att uiguriska separatister kan vara aktiva i grannlandet.

ANNONS

– Det islamska emiratet försäkrade Kina om att Afghanistans mark inte kommer att användas mot något annat lands säkerhet, säger Mohammad Naeem, talesperson för talibanrörelsen.

– De lovade att inte blanda sig in Afghanistans affärer, utan i stället hjälpa till att lösa problem och skapa fred, säger han om responsen från Kina.

Talibanerna har satsat på internationell diplomati den senaste tiden, i hopp om att erkännas av andra länder. I maj inledde gruppen en offensiv i samband med tillbakadragandet av utländska trupper i Afghanistan.

ANNONS