Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Datatrafik till Australien omdirigerades via Kina under sex dagar sex dagar förra året. Arkivbild.

Kina anklagas för cyberbrott

Under sex dagar förra året omdirigerades datatrafik från Europa och Nordamerika till Australien via Kina. Det kan ha rört sig om en ett hackningsförsök för att komma över känslig information.

Inledningsvis noterades omdirigeringen som ett fel hos det statligt ägda China Telecom, enligt forskare vid Tel Aviv University och amerikanska Naval War College.

Enligt professor Shavitt inträffade omdirigeringarna mellan den 7 och 13 juni förra året och resulterade i att en liten del av den totala internettrafiken till Australien tog upp till sex gånger längre att komma fram eftersom den tog omvägen via Kina.

- Vi lade märke till ett ovanligt och systematiskt kapningsmönster kopplat till China Telecom, säger Yuval Shavit till australiska Fairfax Media.

Han tror att målet för attacken var ett brittiskt it-säkerhetsföretag med kontor i Australien, och att omdirigeringen kan ha skett under en period då företaget hade ett stort uppdrag för en australisk kund.

Enligt en högt uppsatt australisk tjänsteman har underrättelseorganisationer känt till saken men inte med säkerhet kunnat avgöra om det skett uppsåtligt eller om det faktiskt handlade om ett omdirigeringsfel. Enligt källan kan en ny hackningsteknik, som experterna inte förstår, ha använts.

Forskarnas information visar att datatrafik kom från franska Strasbourg till USA:s östkust, men att den i stället för att fortsätta till Sydney styrdes om till Kina, innan den fördes vidare till Australien via Sydkorea och Hongkong.

Även amerikansk trafik ämnad för Australien styrdes om via Kina, Sydkorea och Hongkong.