Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talar direkt till Donald Trump, enligt denna bild som skickats ut av Nordkoreas regim..

Kims hårda ord varslar om vätebomb

Att kalla Donald Trump för "mentalt störd" är ovanligt starka ord för att komma direkt från Kim Jong-Un. Det hårda tonläget från Nordkoreas diktator ses av bedömare som en varning – och ett tecken på att landet kan vara närmare ett nytt vätebombsprov.

Av många uppfattas säkert Kim Jong-Uns svar till USA:s president som ytterligare ett exempel på den typ av uppskruvad ordväxling som kan ske efter ett FN-framträdande. Lite som när Muammar Gaddafi kallade säkerhetsrådet för "terrorråd", när Hugo Chávez jämförde George W Bush med djävulen, eller när Kubas FN-ambassadör anklagade Sverige för "etnisk rensning av dem som inte har vikingablod".

Men Kims ord om att "tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld" sticker ut.

Vätebombstest att vänta

Den nordkoreanske ledaren talar direkt till Trump och världssamfundet, och i första person, vilket varken hans far eller farfar brukade göra, skriver nyhetsbyrån AP. Enligt Sydkoreas återföreningsdepartement är uttalandet det mest direkta som en nordkoreansk ledare någonsin gjort. Tydligheten ses som ett bevis för Kim känt sig personligt förolämpad av Trumps hårda ord.

Departementet ser uttalandet som en varning till USA, och tolkar det som att Nordkorea är nära nya och större bomb- eller robottester. Analysen bekräftas till viss del av landets utrikesminister Ri Yong-Ho, som berättar för reportrar i New York att kommentarerna skulle kunna innebära att Nordkorea kommer att genomföra en vätebombssprängning i Stilla Havet.

Ministern tillägger att ingen vet säkert, och att ett sådant beslut bara kan tas av Kim Jong-Un själv.

"Lömsk prostituerad"

Donald Trumps ord i FN tidigare i veckan om att "totalt förstöra" Nordkorea ger också vatten på Kims kvarn. Genom åren har den nordkoreanske ledaren hävdat att atomvapen är det enda sättet att skydda sig mot USA.

"Hans ord har övertygat mig, snarare än att skrämma mig eller stoppa mig, om att vägen jag valt är korrekt och att det är den jag måste följa till slutet", säger Kim i uttalandet.

Hur uttalandet framförts är oklart – KCNA släppte det på fredagen i textform, men på en stillbild från nyhetsbyrån syns Kim sitta och prata direkt in i kameran. Detta ska han ha gjort i torsdags.

Kim Jong-Uns retorik brukar generellt vara mildare än landets medier och propagandakanaler, vilket tros vara en taktik för Kim att verka statsmannamässig. 2014 kallade exempelvis nordkoreanska medier USA:s dåvarande president Barack Obama för en aplik clown, som dessutom skulle vara "hallick" för den "lömska prostituerade" Park Geun-Hye, Sydkoreas dåvarande president.