Kenyas president Uhuru Kenyatta när han röstade i hemstaden Gatundu.
Kenyas president Uhuru Kenyatta när han röstade i hemstaden Gatundu.

Kenyatta vann med 98,2 procent av rösterna

Sittande presidenten Uhuru Kenyatta fick 98,2 procent av rösterna. Valkommissionen i Kenya har offentliggjort resultat av det omtvistade presidentvalet i torsdags – trots att man inte ens har kunnat genomföra något val i 25 valkretsar där det förekommit protester.

ANNONS
|

Redan före helgen rapporterades att Kenyatta ledde rösträkningen med bred marginal, men hela legitimiteten i valet var starkt ifrågasatt. Uhuru Kenyatta vann valet med hela 98,2 procent av rösterna, enligt kommissionen.

Kenyattas främste rival Raila Odinga drog sig ur valet och uppmanade sina anhängare att bojkotta det.

Valdeltagandet blev också lågt: 39 procent av de röstberättigade gick till valurnorna enligt kommissionen.

Presidentvalet i augusti ogiltigförklarades av landets högsta domstol.

När Kenaytta fick frågan på måndagen sade han att även detta valresultat sannolikt kommer att granskas av domstolarna, vars utslag han också lovade respektera.

ANNONS

Han fick också frågan om han tänkte inleda en dialog i det så illa splittrade landet, och pekade på att han först vill summera de väntade rättsliga processerna.

- Låt dem (oppositionen) först och främst gå så långt de kan med sina juridiska möjligheter.

TT-AFP

Bakgrund: Valet i Kenya

Liksom i valet 2013 stod kampen i augusti mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partigrupperingen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen (förkortat Nasa). Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid båda tillfällena.

Efter valet 2007 bröt omfattande oroligheter ut som totalt kom att kosta över 1000 människor livet.

Årets val den 8 augusti var 72-årige Odingas fjärde och troligen sista försök att bli president. Även den här gången förklarade valkommissionen den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som vinnare, med 54 procent av rösterna. Men resultatet överklagades och ogiltigförklarades den 1 september på grund av "oegentligheter".

Odinga bojkottade valet i torsdags.

Landets högsta domstol har lagt skulden för problemen på Kenyas valkommission, Independent Elections and Boundaries Commission (IEBC).

ANNONS