Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kenyas president Uhuru Kenyatta vinkar till en folkmassa under firandet av en högtid i Nairobi i fredags.

Kenyas omval riskerar att fördjupa krisen

Oppositionsledaren har hoppat av, valkommissionen är splittrad och stora protester väntar. Men Kenyas regering insisterar på att genomföra torsdagens omval – vilket riskerar att förvärra tillståndet i en demokrati på dekis.

Det var en oroande bild som valkommissionens ordförande målade upp, när han i veckan lättade på förlåten. Påtryckningar från politiker – och motstånd inifrån den egna organisationen – gör att det i nuläget inte går att garantera ett fritt och rättvist val.

- Jag har försökt att göra viktiga förändringar men alla mina motioner har röstats ner, sade Wafula Chebukati.

Tidigare samma dag hade en av kommissionsledamöterna meddelat att hon lämnar sin post efter att ha hotats. I minnet finns mordet på valkommissionens it-chef inför det ursprungliga och senare ogiltigförklarade presidentvalet i augusti.

Kritiken från Akombe och Chebukati har gett oppositionsledaren Raila Odinga vatten på sin kvarn. Han vägrar delta i omvalet om inte mer genomgripande reformer genomförs, och har manat till massiva protester på valdagen.

"Obefintligt mandat"

Ett av hans krav uppfylldes på fredagen, då valkommissionens verkställande direktör Ezra Chiloba, som beskyllts för regeringssympatier, gick med på att ta en tillfällig paus från sitt jobb.

Men inget tyder på att valet skjuts upp. Genom en ny lag räcker det med stöd av tre av sju kommissionsledamöter.

- Och åtminstone fyra av dem anses allmänt vara regeringslojala, konstaterar Anders Sjögren, statsvetare vid Nordiska Afrikainstitutet.

Utan Odinga som motståndare väntar en säker seger för den sittande presidenten Uhuru Kenyatta. Men omvalets legitimitet lär ifrågasättas om det knappt blir något röstande i de valdistrikt där oppositionen har sina fästen.

- Även om valresultaten håller efter ett överklagande, kommer Kenyattas mandat som president att vara obefintligt i halva landet, säger Anders Sjögren.

Risk för våld

En samlingsregering har lyfts som en möjlig väg ur den politiska krisen. Men en sådan är osannolik, enligt Anders Sjögren.

- Odinga vet att han skulle bli den underordnade parten. Han är inte intresserad av att vara en springpojke åt Uhuru och (vicepresidenten, William) Ruto.

Augustivalet var Odingas fjärde försök att bli president. Även vid tidigare valförluster har han klagat på fusk.

Hittills har minst 45 personer mist livet sedan i augusti i samband med oppositionens protester. Anders Sjögren ser en risk för att långdragna demonstrationer kan utnyttjas av Kenyatta.

- Flera uttalanden tyder på att han kommer att välja en mer auktoritär linje. Man har bland annat talat om att rensa upp i rättsväsendet och förbjuda kritiska civilsamhällesorganisationer.