Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Under katalansk press – Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Här under en pressträff om Venezuela på måndagen.

Katalanska partier pressar regeringen

Katalanska nationalistpartier, som är vågmästare i Spaniens parlament, pressar socialistregeringen inför nästa veckas omröstning om budgeten för 2019.

Partierna PDECAT och ERC meddelade på måndagskvällen att de kommer att lämna in ändringsförslag i parlamentet om inte premiärminister Pedro Sánchez går med på deras krav.

PDECAT, det styrande liberala partiet i regionen Katalonien, begär att regeringen ska ta initiativ till ett nationellt dialogforum för partier "för att politiskt ta itu med den katalanska frågan".

ERC, den republikanska vänstern, går längre och begär att det ska genomföras en formellt behörig folkomröstning om självständighet i Katalonien.

Utspelet ska ses i ljuset av att rättegången mot tolv katalanska politiker och separatistledare inleds den 12 februari. De åtalades efter den otillåtna folkomröstningen om självständighet i Katalonien 2017 och det efterföljande utropandet av självständighet. Åklagarsidan har yrkat på fängelse i 7–25 år.

Ändringsförslagen kan leda till att hela budgeten inte går igenom. Sánchez parti PSOE har 84 av 350 parlamentsplatser och är, förutom de katalanska nationalisterna, också beroende av baskiska nationalister samt vänsterpartiet Podemos.

Skulle budgeten falla väntar sannolikt nyval i år. Nästa ordinarie val är annars 2020.