Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av veteranerna som deltar i högtidlighållandet av D-dagen för 75 år sedan D-dagen torkar en tår.

Känslosamt när veteraner hyllades på D-dagen

Flera världsledare och runt 300 krigsveteraner som deltog i striderna under D-dagen samlas i dag längs Storbritanniens södra kust för att minnas slaget som ledde till andra världskrigets slut och Nazitysklands fall.

Högtidlighållandet hålls i Portsmouth och inledningen av ceremonin blev mycket känslosam när en grupp veteraner, som var med under D-dagen, kom upp på scenen och möttes av stående ovationer.

USA:s president Donald Trump, Storbritanniens premiärminister Theresa May, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, bland flera andra världsledare. Även brittiska drottning Elizabeth deltar. Runt 4 000 militärer deltar också under minnesstunden.

- Vi samlas för att hedra dem vars mod och uppoffring på Normandies stränder utmärkte en vändpunkt i andra världskriget. Vi svär att aldrig glömma att vi står i skuld till dem, sade Theresa May i ett uttalande inför ceremonin.

Drygt 150 000 soldater ingick i de allierade styrkorna i den militära insatsen för 75 år sedan. 300 veteraner, varav de yngsta är i 90-årsåldern, som deltog i striderna kommer under ceremonin att lämna Portsmouth med båt och ta sig samma väg till Normandie där de landsteg den 6 juni 1944.

Minnesceremonin fortsätter under torsdagen i norra Frankrike.