Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Källor: May uppmanas avgå för att rädda avtal

Spekulationerna om Theresa Mays framtid fortsätter. Enligt BBC är hennes kritiker villiga att gå henne till mötes och rösta ja till hennes brexitavtal – om hon kliver av. De utpekade kandidaterna till att ersätta henne viftar dock bort uppgifterna.

ANNONS
|

Premiärminister Theresa May skulle kunna få stöd för sitt brexitavtal av sina partikamrater om hon lovar att avgå och inte leda samtalen när Storbritannien och EU går in i nästa förhandlingsfas om ett utträde, skriver BBC som hänvisar till högt uppsatta källor inom Konservativa partiet.

Uppgifterna kommer efter att brittiska medier rapporterat att ett tiotal ministrar i Mays regering är i färd med att begå myteri mot den hårt ansatta premiärministern.

Flera namn

Kuppmakarna uppges vilja installera den brexitförespråkande ministern Michael Gove som tillfällig premiärminister. Gove säger dock att May "absolut" har hans stöd och att man bör hålla huvudet kallt.

ANNONS

- Jag tror inte att det är läge att byta ut fartygets kapten, jag tror att vi behöver staka ut rätt färdriktning och premiärministern har stakat ut den färdriktningen genom att se till att vi har ett avtal som hedrar folkomröstningens mandat, säger han.

Även ministrarna Jeremy Hunt och David Lidington har pekats ut i spekulationerna, men den senare "tror inte" att han vill ta över ledarrollen.

- Jag tror inte att jag att jag har någon önskan om att ta över som premiärminister, jag tycker att hon gör ett fantastiskt jobb, säger Lidington till ett uppbåd av reportrar på söndagen.

Finansminister Philip Hammond säger till The Sunday Times att ett premiärministerbyte inte skulle hjälpa.

- Att prata om att byta ut spelpjäserna i det här läget är, ärligt talat, själviskt, säger han.

ANNONS

Mays stab har tillbakavisat alla uppgifter om att hon skulle vara beredd att kliva åt sidan för att rädda sitt avtal.

Varnar för nyval

Samtidigt varnar brexitminister Stephen Barclay för att Storbritannien riskerar ett nyval om parlamentet i veckan ger sitt stöd till förslag som går på tvären mot de löften som regeringen fick mandat för att genomdriva.

- Till sist kommer man till den logiska slutpunkten att risken för ett nyval ökar, eftersom du har en potentiell situation där parlamentet instruerar de som tar besluten att göra något som går tvärtemot vad de valdes för att göra, säger Barclay till BBC.

Theresa Mays brexitavtal har röstats ned vid två tillfällen, senast 12 mars. En ny omröstning var till en början planerad att hållas nästa vecka, men har skjutits upp på obestämd framtid sedan May meddelat att hon inte avser lägga fram avtalet igen förrän det har tillräckligt stort stöd.

TT

Fakta: Senaste brexitturerna

De 27 kvarvarande EU-ländernas ledare har enats om två nya datum för Storbritanniens utträde ur unionen.

12 april: Om parlamentet röstar nej till premiärminister Theresa Mays avtal nästa vecka får Storbritannien en förlängning till den 12 april. Senast då måste britterna presentera en plan för EU om vad de vill göra. Antingen lämnar de unionen utan avtal eller så ber de om en ny förlängning. Om de vill ha en lång förlängning måste de delta i EU-valet i slutet av maj.

22 maj: Om det brittiska parlamentet säger ja till Mays avtal nästa vecka kommer Storbritannien att lämna EU den 22 maj, med det aktuella avtalet.

En ny debatt om avtalet ska hållas nu på måndag, den 25 mars, men inget datum har spikats för en tredje omröstning.

Anledningen att premiärministerns brexitavtal inte har gått igenom är att parlamentsledamöterna har olika invändningar. Senast förlorade May med 149 rösters marginal, vilket innebär att hon måste vinna över minst 75 nejsägare för att kunna vinna.

Källa: BBC

ANNONS