Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kristdemokraternas ledare Angela Merkel och Socialdemokraternas ledare Martin Schulz i Berlin, där de två partierna håller sonderingssamtal.

Källa: Lägre skatt för högavlönade tyskar

Tysklands ledande partier vill höja brytpunkten för den högsta skattesatsen, 42 procent, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till en källa med insyn i regeringssamtalen mellan förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska union (CDU/CSU) och Socialdemokraterna (SPD).

I nuläget betalar tyskar 42 procents skatt på inkomster som överstiger cirka 54 000 euro, motsvarande omkring 526 000 kronor. Den brytpunkten vill CDU/CSU och SPD nu höja till 60 000 euro, motsvarande runt 588 000 kronor, enligt Reuters källa.

Åtgärden skulle uppfylla ett vallöfte från den kristdemokratiska unionen, som gick till val på sänkta inkomstskatter i storleksordningen 15 miljarder euro, motsvarande omkring 147 miljarder kronor. SPD har också öppnat för en höjd brytpunkt, men har samtidigt krävt andra skattehöjningar för höginkomsttagare.

Om sonderingssamtalen mellan CDU/CSU och SPD går i lås väntar formella koalitionsförhandlingar och en möjlig repris av den stora koalition som styrt Tyskland 2013–2017.