Joshua Wong (till höger) framför domstolsbyggnaden i Hongkong tillsammans med aktivisterna Ivan Lam och Agnes Chow den 23 november.
Joshua Wong (till höger) framför domstolsbyggnaden i Hongkong tillsammans med aktivisterna Ivan Lam och Agnes Chow den 23 november. Bild: Vincent Yu/AP/TT

Fängelse för ledande aktivister i Hongkong

Demokratikämpen Joshua Wong och två andra unga framstående aktivister i Hongkong döms till fängelse – när Peking fortsätter att slå ner mot proteströrelsen.

ANNONS

"Själar kan inte låsas in", löd ett trotsigt inlägg på Joshua Wongs Twitterkonto, som då han är frihetsberövad sköts av hans vänner, inför domen.

24-åringen har redan tidigare suttit i fängelse för sin ledande roll i demokratiprotesterna.

"Denna smärta och detta lidande stärker bara vårt mod och våra övertygelser", står det vidare i inlägget.

Missnöjet bubblar

Hongkong skakades förra året av sju månaders omfattande och bitvis våldsamma protester, där miljontals gick ut på gatorna. Demonstranterna drabbade inte sällan samman med polis, som använde tårgas och sköt med gummiklädda kulor.

Peking och det lokala styret har hårdnackat motsatt sig kraven från demonstranterna och har slagit ned mot proteströrelsen med en ny hårdför säkerhetslag och rättsprocesser mot aktivister.

ANNONS

Taktiken har lett till ett tillkämpat lugn på gatorna i det finansiella centrumet. Under ytan bubblar dock fortfarande missnöjet hos de som ser med förfäran på Pekings allt hårdare grepp om den delvis självstyrande regionen.

Har erkänt

Åtalet mot Joshua Wong och de andra två välkända demokratiaktivisterna Ivan Lam och Agnes Chow gäller en demonstration förra sommaren utanför Hongkongs polishögkvarter. Alla tre har erkänt sig helt eller delvis skyldiga till anklagelserna – en taktik för att få mildare straff.

Joshua Wong döms till 13 och en halv månads fängelse, Agnes Chow till 10 månader och Ivan Lam till sju månader, enligt AFP.

Över 10 000 människor har gripits under de senaste 18 månaderna och en lång rad ledande aktivister och oppositionella i Hongkong står inför olika rättsprocesser.

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

Lagen som ska skydda rikets säkerhet gäller den självstyrande regionen Hongkong och antogs av Kinas folkkongress. Den trädde i kraft den 30 juni 2020.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system” som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

ANNONS