En mamma har sökt hjälp till sitt undernärda barn på ett sjukhus i al-Hudaydah i Jemen. Arkivbild
En mamma har sökt hjälp till sitt undernärda barn på ett sjukhus i al-Hudaydah i Jemen. Arkivbild

Jemens hamnar "skillnaden mellan liv och död"

Huthirebellerna drar sig tillbaka från flera viktiga hamnar i Jemen. Beskedet väcker hopp om att avtalet om eldupphör som slöts i fjol nu äntligen implementeras.

ANNONS
|

Förflyttningarna sker från tre strategiskt viktiga hamnar vid Röda havet i västra Jemen, bland annat i staden al-Hudaydah.

Hamnen är avgörande för att humanitär hjälp ska nå civilbefolkningen i landet, men har flera gånger drabbats av attacker och blockader som strypt inflödet.

"Ytterst akut"

Omkring 70 procent av organisationen Rädda barnens hjälpsändningar till Jemen förs in via al-Hudaydah. Men vägen är riskfylld och innebär stora utmaningar.

- Våra leverantörer vågar inte alltid använda hamnen eftersom läget är så pass osäkert. De hjälpsändningar som kommer in blir också försenade på vägen grund av våldet, säger Alan Frisk, biträdande humanitär chef vid svenska Rädda barnen.

ANNONS

Konsekvenserna är enorma. Jemen är i dag världens värsta humanitära katastrof, där fem miljoner barn står på randen till svält, enligt Rädda barnen. Fyra av fem jemeniter är i behov av humanitärt stöd.

- Situationen är ytterst akut. Nu hoppas vi att det här är ett första steg som bygger förtroende mellan parterna. Om tillbakadragandet lyckas kan det innebära skillnaden mellan liv och död för miljoner barn, säger Alan Frisk.

Blev försenat

Enligt avtalet om eldupphör, som slöts i svenska Rimbo i december i fjol, var förflyttningen från hamnarna tänkt att inledas redan i januari. Så har det inte blivit.

Misstro har rått mellan de Iranstödda huthirebellerna och den saudiskledda koalitionen, bland annat i frågan om vem som ska ta över kontrollen av hamnarna i deras frånvaro, och återtåget har försenats.

- Vi är försiktigt optimistiska, men det här kommer i elfte timmen. Det skulle ha skett för fem månader sedan. I stället har vi sett en upptrappning av våldet i flera områden där behoven är som störst, säger Alan Frisk.

ANNONS
TT

ANNONS