Akihito tillsammans med kejsarinnan Michiko under abdikationsceremonin.
Akihito tillsammans med kejsarinnan Michiko under abdikationsceremonin.

Japans kejsare har lämnat krysantemumtronen

Han moderniserade ämbetet – men efter 30 år har Japans åldrige kejsare Akihito lämnat tronen. Den historiska händelsen föregicks av en högtidlig ceremoni med bland annat hyllningstal från premiärministern.

ANNONS
|

Den 85-årige kejsaren själv tackade i sitt korta tal folket och manade till fred.

- Tillsammans med kejsarinnan hoppas jag från mitt hjärtas djup att den nya Reiwa-eran som inleds i morgon präglas av fred och fruktbarhet, sade kejsaren i sitt tal.

Även om den formella ceremonin är avslutad kommer Akihito tekniskt sett att vara kejsare fram till midnatt, enligt BBC.

ANNONS

Klart är i alla fall att tisdagens abdikation är historisk för det japanska kejsarhuset. Akihito blir i och med dagens ceremoni den första kejsaren i landet att abdikera på nästan 200 år. Men redan vid elva års ålder kände han historiens vindslag när Japan i september 1945 accepterade de allierades villkor och kapitulerade, vilket innebar slutet på andra världskriget. Kapitulationen ledde också till att hans far, kejsare Hirohito, avsade sig sin gudomlighet och inledde förändringen mot den demokratiska monarkin i Japan. Först 44 år senare, 1989, tillträdde Akihito det ämbete som han nu lämnat.

Frigörande tid

Lars Vargö, före detta ambassadör i Tokyo, doktor i japansk historia och författare till flertalet böcker om japansk kultur, säger att Akihitos tid som kejsare har kännetecknats av en form av frigörelse.

- Han behövde inte bära det historiska oket som hans far gjorde, som var kejsare under en tid då man gick från en väldigt militaristisk regering till en fredlig sådan, och som också gick igenom andra världskriget.

Akihitos giftermål 1959 med Michiko Shoda innebar att han blev den förste kejsaren att gifta sig med en person utan adlig börd. Under deras tid på tronen har de arbetat för att föra den kejserliga familjen närmare det japanska folket. Många minns kejsare Akihitos tv-tal efter härdsmältan i kärnkraftverket i Fukushima 2011 samt att kejsarparet reste för att personligen träffa drabbade.

ANNONS

Kejsaren har också varit öppen med sin prostatacancer och han väckte stor uppmärksamhet när han uttryckte "djup ånger" för Japans agerande under andra världskriget.

Initierade frågor

Lars Vargö träffade kejsare Akihito flera gånger i sitt arbete, och han ger bilden av en mycket respekterad person, inte bara i rollen som kejsare.

- Jag har funnit att han är en mycket sympatisk person, som alltid ställde bra, initierade frågor.

Det var i augusti 2016 som kejsaren, i ett tv-sänt framträdande, först framförde sina farhågor om att hans ålder och hälsa skulle göra det svårt för honom att utföra sina plikter. Att han nu blir den första kejsaren i Japan att abdikera på nästan 200 år är symptomatiskt för honom som person, tycker Lars Vargö.

- Han tänker i japanska termer relativt kreativt. Inom den japanska kulturen är det en stor sak för en kejsare att abdikera, på så sätt tycker jag att beslutet passar honom.

ANNONS

Akihitos son, kronprinsen Naruhito, tar över tronen och blir Japans nästa kejsare den 1 maj.

TT

Fakta: Japan

Statsskick: Monarki. Kejsar Akihito är statschef till och med den 30 april, den 1 maj tar kronprins Naruhito över som kejsare.

Regeringschef: Premiärminister Shinzo Abe (sedan 2012).

Invånare: Japan har 126,8 miljoner invånare.

Huvudstad: Tokyo med 8,9 miljoner invånare exklusive förstäder.

Yta: 378835 kvadratkilometer (att jämföra med Sveriges 450295).

Källa: Landguiden/UI

ANNONS