Hbtq-aktivister vid en demonstration i Österrikes huvudstad Wien. Arkivbild.
Hbtq-aktivister vid en demonstration i Österrikes huvudstad Wien. Arkivbild.

Ja till homoäktenskap i Österrike

Hbtq-organisationer i Wien jublar sedan Österrikes författningsdomstol slagit fast att samkönade par ska få rätt att gifta sig. Landet sällar sig därmed till en skara på cirka 25 länder i världen med könsneutrala äktenskap.

ANNONS
|

Gaypar i Österrike ska kunna gifta sig senast från och med 2019, enligt beslutet. I utslaget slås fast att nuvarande lagar, som förbjuder samkönade äktenskap, är diskriminerande.

Samkönade par har kunnat registrera partnerskap i landet sedan 2010, men inte ingå äktenskap.

Kan göras tidigare

Författningsdomstolen fattade sitt beslut efter en klagan från två kvinnor som myndigheterna i Wien vägrat ge tillstånd att gifta sig. I beslutet konstateras att man inte kan ha kvar systemet med äktenskap och registrerat partnerskap utan att diskriminera samkönade par.

Enligt utslaget ska de regler som förhindrar samkönade äktenskap lyftas senast i slutet av 2018, om inte myndigheterna väljer att göra det tidigare. Dessutom ska både homosexuella och heterosexuella par nu ges möjlighet att registrera partnerskap.

ANNONS

- Vi är mycket lyckliga, säger den lokala hbtq-organisationen HOSI:s ledare Christian Hoegl till nyhetsbyrån Reuters.

- Vi vill ta tillfället i akt och mana till en grundläggande äktenskapsreform.

Politiskt motstånd

Det kristdemokratiska partiet ÖVP, vars ledare Sebastian Kurz blev den stora segraren i det österrikiska parlamentsvalet i oktober, är emot samkönade äktenskap. Det är även högerpopulistsiska och främlingsfientliga FPÖ, med vilka Kurz föhandlar för att få till en koalitionsregering.

Bland de länder som har legaliserat samkönade äktenskap finns blnad annar Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och USA. I Sverige blev det fritt fram för samkönade par att gifta sig den 1 maj 2009.

TT

Bakgrund: Här är det grönt för samkönade äktenskap

Ett 25-tal länder i världen har valt att ha en könsneutral äktenskapslagstiftning. Här är historien – år för år:

2001: Nederländerna är först ut i hela världen med att erkänna samkönade äktenskap.

2003: Belgien kommer tvåa.

2005: Kanada och Spanien säger ja.

2006: Sydafrika, det första och hittills enda landet på den afrikanska kontinenten, erkänner samkönade äktenskap.

2008: Norge röstar ja och lagen börjar gälla 2009.

2009: I Sverige har par har sedan 1995 kunnat ingå registrerat partnerskap. Men den 1 maj 2009 införs i stället en könsneutral äktenskapslagstiftning och det blir fritt fram för gaypar att gifta sig.

2010: Portugal, Argentina och Island godkänner samkönade äktenskap. Argentina är först ut i Sydamerika.

2012: I Danmark har samkönade par kunnat registrera partnerskap sedan 1989. Men rätten att gifta sig införs först nu.

2013: Frankrike säger ja, liksom Uruguay, Brasilien, Nya Zeeland. Även Storbritannien – utom Nordirland och Skottland – röstar ja. I England och Wales införs lagen 2014.

2014: Nu röstar även Skottland för att införa samkönade äktenskap. Luxemburg säger också ja, lagen började gälla 2015 där. Riksdagen i Finland godkänner en ny, könsneutral äktenskapslag i slutet av 2014, men den börjar inte gälla förrän 2017.

2015: Irland blir land nummer 20 i ordningen. Grönland följer efter. USA klarlägger också sin inställning till frågan: sommaren 2015 beslutar Högsta domstolen att förbud mot könsneutrala äktenskap strider mot den amerikanska grundlagen.

2016: Colombia blir det fjärde landet i Sydamerika som ger grönt ljus.

2017: Malta säger ja. Och från den 1 oktober tillåts samkönade äktenskap även i Tyskland. Chiles president Michelle Bachelet skriver på ett förslag som ska göra det lagligt för personer av samma kön att gifta sig - men som parlamentet måste rösta om. I november röstar Australiens befolkning ja till samkönade äktenskap, nu ska parlamentet ta ställning till frågan. Och i december beslutar Österrikes författningsdomstol att samkönade par ska få rätt att gifta sig senast 2019.

Källor: RFSL, RFSU, Human Rights Watch, Pew Research Center.

ANNONS