Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stillsamt på gatorna i Washington, där USA:s senat har godkänt det enorma stimulanspaketet. Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Stillsamt på gatorna i Washington, där USA:s senat har godkänt det enorma stimulanspaketet. Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Jättepaketet på väg till representanthuset

Med 96 röster mot noll har USA:s senat godkänt det största räddningspaketet någonsin. Två biljoner dollar, eller drygt 20 000 miljarder kronor, motsvarar en halv extra statsbudget.
När representanthuset röstat kan president Donald Trump skriva under på fredagen.

Åtgärderna är i dollar räknat dyrare än räddningspaketen under finanskrisen i slutet av 00-talet, och även rejält mycket större än de två tidigare stödpaket som USA beslutat om under coronapandemin. De kan närmast jämföras med en statsbudget, som i USA omfattar utgifter på uppemot 4 biljoner dollar.

– Detta är investeringar på krigstidsnivå i vårt land, säger Mitch McConnell, republikan och majoritetsledare i senaten.

Inte ensamma

Demokraternas gruppledare Chuck Schumer hälsade i samband med omröstningen till de coronavirusdrabbade.

– Låt oss säga till dem i kväll att hjälp är på väg. Att de inte är ensamma. Att detta land, denna senat, denna regering, finns här för dem i en tid av svåra behov.

Trump har lovat att skriva under lagpaketet så fort han får det på sitt bord, vilket väntas ske under fredagen då representanthuset röstat om det. Hur den lägre kammaren ska rösta har varit föremål för frågetecken, eftersom de flesta ledamöterna för tillfället inte är i Washington.

Genom acklamation

Men majoriteten väntas vara så stor för paketet att Demokraternas majoritetsledare Steny Hoyer gör bedömningen att huset kan rösta på distans. "På grund av begränsade flygmöjligheter, ledamöter som sitter i karantän, och delstater där stanna-hemma-beslut gäller, så väntar vi oss att lagen kommer att godkännas genom acklamation på fredagen", skriver Hoyer enligt CNN.

Ett försök att få igenom krispaketet i senaten misslyckades i söndags, då Demokraterna ansåg att förslaget gynnade företagsintressen framför sjukhus och vårdarbetare. Sedan dess har hårda förhandlingar pågått, och många delar av förslagen har justerats.

Henrik Samuelsson/TT

Det räddningspaket mot coronavirusets härjningar som USA:s senat nu godkänt är rekordstort. 2 000 miljarder dollar motsvarar över 2 500 kronor per levande människa på jorden.

Grovt kan paketet delas in i:

250 miljarder dollar för direkta utbetalningar på upp till 1 200 dollar till nästan alla invånare i USA. Höginkomsttagare, över ungefär en miljon kronor om året, undantas.

350 miljarder dollar för lån till mindre företag.

500 miljarder dollar till lån till företag som får problem på grund av viruset.

250 miljarder dollar till arbetslöshetsersättning.

130 miljarder dollar för att förstärka sjukvården.

150 miljarder dollar i stöd på delstats- och lokal nivå.

Källa: CNN