New Yorkdemokraten Jerrold Nadler är ordförande i representanthusets justitieutskott.
New Yorkdemokraten Jerrold Nadler är ordförande i representanthusets justitieutskott.

Jättegranskning av Donald Trump inledd

Material från ett 60-tal personer, bland dem president Donald Trumps äldste son, ska begäras in. Det demokratledda representanthuset drar nu igång en stor utredning av USA:s president rörande bland annat maktmissbruk och korruption. Och fler granskningar är att vänta.

ANNONS
|

- Vi ska utreda maktmissbruk, korruption och försök att hindra rättvisans gång, säger New Yorkdemokraten Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, till tv-kanalen ABC.

Utskottets granskning uppges gå långt bortom det som undersöks i den så kallade Rysslandsutredningen, om rysk påverkan på valrörelsen 2016.

- Vi har sett attacker mot pressfriheten, pressen har kallats folkets fiende, vi har sett attacker mot justitiedepartementet, FBI och domare. Allt detta är nedbrytande för våra friheter, för en fungerande statsapparat och vårt konstitutionella system, säger Nadler.

ANNONS

Lovade att granska

Bland dem som i veckan får brev med uppmaningar om att lämna ifrån sig dokument finns presidentens son Donald Trump junior samt Allen Weissberg, som är finanschef för företagsgruppen Trump Organization, enligt Nadler. Troligen kommer även Vita husets tidigare stabschef John Kelly, Trumps tidigare juridiske rådgivare Don McGahn och ett antal Trumpbolag kontaktas, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Genom att dra igång utredningen uppfyller Nadler det löfte som flera partikamrater utfärdade i samband med höstens kongressval, nämligen att granska USA:s president ordentligt. I valet vann Demokraterna majoriteten i representanthuset vilket innebär att partiet från och med januari, då den 116:e kongressen inleddes, innehar talmansposten och ordförandeskapet i alla utskott.

Politiskt motstånd

Det har presidenten fått känna på. Talman Nancy Pelosi visade på tufft motstånd i förhandlingarna som rörde gränssäkerhet och nedstängningen av statsapparaten i januari. Och i förra veckan frågades presidentens brottsdömde, tidigare advokat Michael Cohen ut i kongressen inför tv-kameror.

Utfrågningen av Cohen fortsätter i veckan bakom stängda dörrar. Parallellt vill det mäktiga utredningsutskottet granska hur det gått till när presidentens rådgivare och svärson Jared Kushner fått en mycket hög säkerhetsklassning som ger honom tillgång till topphemligt material.

Vill se Putinsamtal

Dessutom har ordförandena för tre andra utskott i representanthuset skickat en skriftlig begäran till Vita huset om att få ta del av protokoll från Donald Trumps möten med Rysslands president Vladimir Putin. De anser att Trump vid flera tillfällen "tycks ha vidtagit åtgärder för att dölja detaljerna i sin kommunikation med president Putin" från andra personer i sin egen regering.

ANNONS

Presidenten själv blev tillfrågad om han kommer att samarbeta med utredningarna, i samband med en pressträff i Vita huset.

- Jag samarbetar alltid med alla, svarade Trump, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

- Vet ni vad det fina är? Ingen komplott (med Ryssland). Allt är en bluff. Ni kommer att få lära er mer om det när ni blir äldre. Det är en politisk bluff.

Presidentstaben har tagit emot justitieutskottets besked och kommer att ge ett svar vid rätt tidpunkt, meddelar presstalespersonen Sarah Sanders.

TT

Fakta: Så styrs USA

Styret av USA bygger på maktdelning mellan den dömande makten (Högsta domstolen), den lagstiftande (kongressen) och den verkställande (presidenten). Tanken är att de tre ska kontrollera varandra. Systemet, som finns beskrivet i USA:s grundlag som trädde i kraft 1789, har viss inbyggd tröghet – varje aktör har vissa möjligheter att granska och begränsa de andra. I USA kallas detta "checks and balances" (ungefär kontroll och balans).

Presidenten är både stats- och regeringschef och bildar inte regering beroende på mandatfördelningen i kongressen.

Presidenten utser domare i HD och är överbefälhavare för militären.

HD kan bland annat underkänna lagar som stiftas av kongressen.

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag och godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Den kan även avsätta federala tjänstemän, inklusive presidenten och domare, genom riksrätt.

Källa: USA:s konstitution

ANNONS