Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Oppositionsledaren Juan Guaidó under en demonstration i Venezuelas huvudstad Caracas i helgen.

Italien blockar EU:s Venezuela-utspel

EU vill sätta hårdare press på Venezuelas ledare Nicolás Maduro. Men Italien konstrar och ett gemensamt uttalande dröjer. Den självutnämnde presidenten Juan Guaidó anklagar Maduro för att planera en mångmiljardstöld.

I ett tv-tal på måndagen sade Guaidó att Maduros regering försöker föra över motsvarande drygt 10,8 miljarder kronor från den statliga utvecklingsbanken Bandes till ett finansinstitut i Uruguay.

Guaidó, som inte kom med bevis för utsagan, uppmanade Uruguays regering att inte tillåta transaktionen som enligt honom är "stöld av allmänna medel".

Någon kommentar från Venezuelas informationsdepartement fanns inte på kvällen svensk tid.

Tillskrev påven

Guaidó utropade sig till tillförordnad president den 23 januari. Han åberopade den rätten som nationalförsamlingens talman eftersom Maduro, enligt Guaidó, inte är landets rättmätige president.

Under dagarna som gått sedan presidentskapet ställts på spets har det internationella stödet ökat för Guaidó.

På måndagen meddelade den ännu sittande presidenten att han skrivit till påve Franciskus för att be om medling i det krisande landet.

- Jag berättade för honom att jag tjänar Kristus sak och i den andan bad jag om hans hjälp, sade Maduro i den italienska tv-kanalen SkyTG24, och hoppades på positiv påvlig respons.

Påven besöker för närvarande Förenade arabemiraten.

Oenighet i Rom

Sju EU-länder – med Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien i spetsen – anser nu att Guaidó är Venezuelas interimspresident, eftersom Maduro inte hörsammade deras uppmaning att utlysa nyval senast den 3 februari.

Under måndagen väntades ett officiellt gemensamt ställningstagande från EU. Men Italien satte klacken i marken när EU var på väg att ta till tuffare tongångar om läget i Venezuela.

Koalitionsregeringen i Rom är oenig om hur den venezuelanska krisen ska kunna lösas, uppgav flera diplomatiska källor för AFP.

- Det står klart att det för närvarande inte blir ett nytt gemensamt uttalande, sade Spaniens utrikesminister Josep Borrell på kvällen.

- Fortfarande finns det de som motsätter sig det.

I Grekland har det regerande vänsterpartiet Syriza öppet uttalat sitt stöd till Nicolás Maduro.

Öppet stöd

Tidigare på måndagen berättade utrikesminister Margot Wallström (S) för TT om det man då siktade på skulle bli EU-ländernas gemensamma syn på situationen i Venezuela:

- Det är en väldigt allvarlig situation för Venezuela som land, med mat- och medicinbrist, med en ekonomi i fritt fall, och förstås fler än tre miljoner flyktingar.

- Vi är också överens om att påtala att vi aldrig godtog valresultatet som förde Maduro till makten. Vi menar att det venezuelanska folket har rätt att kräva nya, fria och rättvisa val.

- Vi stöder Guaidó , sade hon då.

Ordvalet är viktigt i sammanhanget, understryker Wallström; EU erkänner i folkrättslig mening inte Guaidó, men stöder honom öppet och ser honom som Venezuelas ledare.

Avvisar EU

- Vi betraktar honom som legitim ordförande för nationalförsamlingen och som interimspresident med uppgift att enligt deras författning utlysa nya val.

- Uttrycket "erkänna" använder vi bara när vi erkänner stater, klargör Wallström.

Maduro avvisar konsekvent alla europeiska påtryckningar om att utlysa nyval. Hans regering meddelar att man kommer att se över Venezuelas relation till de EU-länder som tar Guaidós parti – och anklagar dem för att "officiellt underkasta sig den amerikanska regeringens strategi för att störta" Maduros styre.

- Vi accepterar inte ultimatum från någon. Det är som om jag skulle säga till EU att de har sju dagar på sig att erkänna ett självständigt Katalonien, sade Maduro i den spanska tv-kanalen La Sexta.

Nödhjälp på väg

Även USA, Kanada och flera länder i Latinamerika stöder Guaidó. USA:s president Donald Trump har sagt att han ser ett militärt ingripande i Venezuela som ett alternativ.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau lovar motsvarande runt 350 miljoner kronor i humanitär hjälp till det krisplågade venezuelanska folket. Pengarna ska gå via grannländer och betrodda organisationer, enligt honom.

Den pressade Maduro har några vänner kvar i världen. Den ryske presidenten Vladimir Putins presstalesman Dimitrij Peskov säger att EU lägger sig i Venezuelas interna angelägenheter och försöker legitimera någon som illegalt tillskansat sig makt.