Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den italienska kustbevakningen patrullerar nära räddningsfartyget Sea Watch 3, utanför den syditalienska ön Lampedusa. 40 migranter på fartyget tillåts inte gå i land i Italien.

Italien åtalar kaptenen för räddningsfartyg

En åklagare på Sicilien väcker åtal mot Carola Rackete, kaptenen för det räddningsfartyg som i två veckors tid nekats gå i land i Italien. Den 31-åriga tyskan har blivit symbol för motståndet mot den italienska politiken att stänga landets hamnar för migranter och mot inrikesminister Matteo Salvini.

Fartyget Sea Watch 3 är registrerat i Nederländerna och används av en tysk hjälporganisation. Den 12 juni undsattes 53 migranter utanför Libyens kust. Hittills har 13 sjuka och sårbara personer fått gå iland, men övriga 40 migranter är kvar på båten under pågående värmebölja.

Salvini har sagt att migranterna endast kommer att släppas i land om de omedelbart reser vidare till Nederländerna eller Tyskland.

Under fredagen sade Italiens utrikesminister att Finland, Frankrike, Tyskland, Luxemburg och Portugal har accepterat att ta emot migranterna. Det är ännu oklart om och i så fall när de får lämna fartyget.