Israels president Reuven Rivlin skyndade att tala med Demokraterna när Donald Trump gjorde Israel till föremål för partipolitisk diskussion. Arkivbild.
Israels president Reuven Rivlin skyndade att tala med Demokraterna när Donald Trump gjorde Israel till föremål för partipolitisk diskussion. Arkivbild. Bild: Sebastian Scheiner/AP/TT

Israels president oroad av Trump-utspel

ANNONS

Israels president Reuven Rivlin understryker att landet inte vill bli ett slagträ i den politiska debatten i USA, sedan den amerikanske presidenten Donald Trump sagt att amerikanska judar som röstar på Demokraterna är "väldigt, väldigt illojala mot Israel och det judiska folket".

Rivlin uttryckte sin oro i ett samtal med toppdemokraten Nancy Pelosi på onsdagen.

"Vi måste hålla staten Israel utanför politiska dispyter och göra allt vi kan för att säkerställa att stödet för Israel inte blir en politisk fråga", säger den israeliska presidenten enligt ett pressmeddelande som släpptes efter samtalet.

Donald Trumps utspel möter kritik från flera håll, bland annat från organisationer som samlar judiska demokratväljare och ideella organisationer som arbetar mot antisemitism.

ANNONS
ANNONS