Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Benjamin Netanyahu använder sin goda relation till Donald Trump i kampanjmaterial inför vårens val. Arkivbild.

Israel: Trump signerar Golandekret på måndag

USA:s president kommer att erkänna de ockuperade Golanhöjderna som ett israeliskt territorium vid Benjamin Netanyahus besök i Vita huset på måndagen, enligt Israels utrikesminister.

Den israeliske premiärministern Netanyahu anlände till Washington på söndagen och kommer att träffa Donald Trump på måndagen.

"I morgon kommer president Trump, i premiärminister Netanyahus närvaro, signera ett dekret som erkänner Israels suveränitet i Golanhöjderna. USA och Israel står närmare varandra än någonsin", skriver Israels ställföreträdande utrikesminister Israel Katz på Twitter.

Bergsområdet erövrades av Israel från Syrien under sexdagarskriget 1967 och annekterades senare tillsammans med östra Jerusalem. Annekteringen har dock aldrig erkänts av det internationella samfundet.

När Donald Trump överraskande aviserade att USA skulle byta hållning i frågan meddelade Syrien att det fortsatt betraktar Golanhöjderna som ett syriskt territorium som förr eller senare kommer att befrias.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger till den turkiska tv-kanalen TGRT Haber att han kommer att ta upp frågan om Golanhöjderna inom FN:s ramar. Han beskriver Donald Trumps besked som en present till Benjamin Netanyahu inför det israeliska valet i april.