Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Soldater gör segertecknet intill den syriska flaggan på en höjd i Daraaprovinsen i södra Syrien. Arkivbild.

Israel: Syrisk kontroll gynnar stabiliteten

Syriens militära framgångar i den sydvästra delen av landet gynnar stabiliteten på Golanhöjderna, anser Israel. Ryssland ska nu upprätta observationsposter på den omstridda platån. Samtidigt har Israel och Jordanien dödat medlemmar i Islamiska staten som närmat sig länderna.

Den syriska regimen har återtagit tre av landets sydligaste provinser från rebeller och jihadister och tagit kontroll över gränsområdet till Jordanien, uppger rysk militär. De militära framångarna för president Bashar al-Assad och hans allierade har gjort att läget stabiliserats i området, något som gynnar Israel enligt den israeliske försvarsministern Avigdor Lieberman.

- Ur vårt perspektiv håller läget på att återgå till hur det var före inbördeskriget, vilket innebär att det finns en tydlig samtalspartner, någon som är ansvarig, och ett centralt styre, säger han.

Gynnar säkerheten

Lieberman säger att det även gynnar säkerheten på Golanhöjderna, som utgör en strategisk platå mellan Israel och Syrien. Rysk militär planerar nu att sätta upp åtta observationsposter på den Syrienkontrollerade delen och patrullera området med militärpolis, uppger det ryska försvarsdepartementet.

- I dag har fredsbevarande FN-soldater eskorterade av rysk militärpolis genomfört sin första patrullering på sex år i den separerade zonen, sade den ryske generalöversten Sergej Rudskoj vid en pressträff i Moskva.

Han uppger att den ryska närvaron är tillfällig och att observationsposterna kommer att lämnas över till den syriska regimen när situationen stabiliserats.

Strider mot IS

Samtidigt uppger Israel och Jordanien att deras styrkor har stridit mot jihadister från Islamiska staten (IS) som försökt ta sig in i de båda länderna. Israeliskt flyg ska ha dödat sju jihadister på Golanhöjderna natten till torsdagen, uppger den israeliska militären. Och den jordanska militären säger att man har dödat ett ospecificerat antal jihadister vid gränsen till Syrien i norr.

- Vi har följt gängse regler och medlemmar i Daesh (Islamiska staten) tvingades retirera in i Syrien, sade en arméföreträdare till den jordanska nyhetsbyrån Petra.