Medlemmar i den kurdisk-arabiska alliansen SDF i det tidigare IS-fästet al-Raqqa på måndagen. Bilden har distribuerats av SDF-milisen.
Medlemmar i den kurdisk-arabiska alliansen SDF i det tidigare IS-fästet al-Raqqa på måndagen. Bilden har distribuerats av SDF-milisen.

IS-fästet al-Raqqa har fallit

Islamiska staten (IS) har besegrats i terrorrörelsens självutropade huvudstad al-Raqqa i Syrien. Milismän ropar nu slagord och firar på gatorna i staden.

ANNONS
|

Kurdiska YPG har hissat sin flagga på al-Raqqas arena, jihadisternas sista ställning i staden, enligt nyhetsbyrån Reuters. YPG är den starkaste gruppen inom den kurdisk-arabiska alliansen SDF. Enligt milisen finns fortfarande landminor kvar att röja.

- Vi vet att det fortfarande finns hemgjorda sprängladdningar och försåtsmineringar i och omkring de platser som IS tidigare höll. SDF kommer att fortsätta säkra de här områdena, säger överste Ryan Dillon, en talesperson för den USA-ledda alliansen mot IS, som bekräftar att staden har intagits.

ANNONS

"Glädjande utveckling"

Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver al-Raqqas fall som "en glädjande utveckling".

- Det kommer inte att bli något kalifat, säger hon till TT.

- Men det är inte så att kampen mot terrorism är över i och med detta. Det är nu mycket viktigt att vi förbereder för att långsiktigt stabilisera situationen i både Irak och Syrien.

Tidigare på dagen intog SDF ett sjukhus i al-Raqqa, som ska ha varit det andra betydande tillhållet i staden som fortfarande stod under IS kontroll. 22 utländska IS-anhängare dödades i striden om sjukhuset, enligt SDF.

I måndags intog SDF, som stöds av en USA-ledd allians av länder, en ökänd rondell som använts för offentliga halshuggningar och korsfästelser under IS skräckvälde.

Det är oklart hur många som dödats, men på måndagskvällen fanns enligt beräkningar några hundra IS-stridande kvar i den närmast ödelagda staden.

ANNONS

Sporadisk skottlossning hörs fortfarande, men på det stora hela tycks striderna ha upphört, skriver Reuters.

Främsta symbolen

IS intog al-Raqqa 2014. Staden har sedan dess varit den främsta symbolen för extremistgruppens brutala terrorvälde.

Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan i Stockholm, säger att övertaget är den ultimata förlusten för IS, att stridskraften försvagas i Syrien men att jihadiströrelsen inte är besegrad globalt.

- Nu gäller det för IS att visa för omvärlden att de inte är besegrade. Vi har att vänta attacker i andra delar av världen, kanske främst Europa, som en reaktion och för att täcka upp för förlusterna i Syrien, säger han till TT.

Han spår att krigande IS-medlemmar nu kommer att splittras upp och spridas över världen.

Den drygt fyra månader långa striden om al-Raqqa har skördat minst 3250 människoliv, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien. Mer än en tredjedel, 1130, av dem var civila. Ytterligare hundratals människor saknas fortfarande och befaras ha begravts under rasmassor efter bombanfall.

Frågan är nu hur staden kommer att styras framöver. Åtminstone två parter hävdar sin rätt att kontroller staden framöver, dels al-Raqqas civilråd som bildades i april och som stöds av rebellalliansen SDF, dels al-Raqqas provinsialråd som stöds av den Turkietbaserade oppositionsgruppen Syriska nationella koalitionen, skriver al-Jazira.

ANNONS

Därutöver har den syriska regimen genomfört omfattande framryckningar, och återtagit flera områden från IS i områden i närheten av al-Raqqa den senaste tiden.

TT

Fakta: Hårdfört styre under IS

Innan folkresningen var al-Raqqa en helt vanlig syrisk stad där invånarna brottades med typiska problem som låga löner, arbetslöshet och politisk repression. Men när den terrorstämplade militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) tog kontrollen i början av 2014 förändrades allt.

När IS svepte in i staden tog de över moskéer, körde bort kristna och förvandlade kommunala byggnader till högkvarter. Klädkoder för båda könen infördes precis som obligatorisk bön och kurser i sharia. Rökning och satellit-tv förbjöds.

Avhuggna huvuden, spetsade på staket eller hängda från lyktstolpar, har samtidigt skickat omisskänneliga signaler till meningsmotståndare. Den som inte underkastar sig stadens nya regler riskerar att sluta sina dagar i en rondell eller på ett torg, i händerna på en av jihadisternas bödlar.

Offensiven för att driva ut IS från al-Raqqa inleddes i november förra året och den 6 juni gick SDF-styrkorna in i staden.

Källa: AFP

ANNONS