Demonstrationer både för och emot Irans regim har ägt rum huvudstaden Teheran. Bilden är från i lördags.
Demonstrationer både för och emot Irans regim har ägt rum huvudstaden Teheran. Bilden är från i lördags.

Iransk tv: Polisman ihjälskjuten i Iran

En polisman har skjutits ihjäl och ytterligare tre har skadats under oroligheterna i Iran. Därmed har minst 13 personer dödats i de blodiga regimkritiska demonstrationerna i landet – och protesterna bara fortsätter.

ANNONS
|

"En upprorsmakare utnyttjade situationen i staden Najafabad och avlossade skott mot polisstyrkor med ett jaktvapen. Resultatet blev att tre skadades och en dödades", säger en polistalesperson i iransk statlig tv på måndagskvällen.

Det framgår dock inte när händelsen ägde rum.

Oroligheterna – som nu är inne på sin femte dag – innebär en svår balansgång för president Hassan Rohani. I ett tal i söndags kväll höjde han ett varningens finger, samtidigt som han förklarade att kritik är tillåtet.

- Regeringen kommer inte att visa någon tolerans för dem som skadar allmän egendom, bryter mot allmän ordning och skapar oro i samhället, sade Rohani.

ANNONS

Påkörda av brandbil

Nyhetsbyrån Fars rapporterar på måndagskvällen om brinnande bilar, medan sociala medier talade om relativt små grupper som skanderar regimkritiska slagord i huvudstaden Teheran.

Enligt statlig tv har tio personer dödats under söndagen och natten till måndagen, varav sex i staden Tuyserkan i västra Iran. I staden Izeh i sydväst uppges minst två personer ha dödats. Många människor i området ska ha tillgång till jaktvapen. Ytterligare två personer ska ha dödats i den västra staden Dorud sedan de blivit påkörda av en brandbil som stulits av demonstranter.

Senare kom beskedet om den skjutne polisen i Najafabad, omkring 35 mil söder om Teheran.

Nu har totalt 13 personer dödats sedan protesterna började i landets näst största stad Mashhad i torsdags och sedan spritt sig över Iran.

Hur många som har skadats är oklart.

Många gripna

Enligt de statligt kontrollerade nyhetsorganen har beväpnade demonstranter försökt ta över polisstationer och militärbaser men stött på motstånd av säkerhetsstyrkorna.

Videomaterial som lagts ut på sociala medier sägs visa hur tusentals människor marscherar genom städerna Khorramabad, Sanandaj, Kermanshah, Chabahar, Ilam, Zanjan och Ahvaz.

Ryktesspridning, reserestriktioner och brist på närvaro av oberoende medier har gjort det svårt att få uppgifter bekräftade. Regeringen har infört begränsningar i åtkomsten till Instagram och kommunikationsappen Telegram.

ANNONS

Hundratals människor har också gripits, många i huvudstaden Teheran. Videomaterial därifrån visar demonstranter som skanderar "Ner med diktatorn!" med syftning på landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei.

Ekonomiska problem

Rohani kom till makten 2013 på löften om att utveckla ekonomin, men nu är levnadsomkostnaderna höga och arbetslösheten ligger kring tolv procent. Protesterna i Mashhad handlade först om ekonomiska svårigheter och höjda priser, men har därefter övergått till att riktas mot den islamiska regimen i sig.

Irans politiska betydelse i regionen har ökat med militära framgångar i Irak och Syrien, den allt tydligare konflikten med ärkefienden Saudiarabien samt den ännu mer försämrade relationen med USA.

USA:s president Donald Trump har avlossat flera tweets om protesterna och skrev på måndagen att det iranska folket hungrar efter mat och frihet, och han avslutar:

"DAGS FÖR FÖRÄNDRING!"

TT-AFP-Reuters

Fakta: Iran

Irans folkmängd 2017 uppgår till 80,6 miljoner invånare. Officiellt språk är persiska. Det övervägande antalet av befolkningen är muslimer, och sedan revolutionen 1979 är landet en islamisk republik. Ett särskilt expertråd övervakar att inga lagar och politiska beslut strider mot islam.

Under de första åren efter revolutionen förföljdes, under ledning av landets politiska och religiösa ledare ayatolla Khomeini, stora grupper av oliktänkande och minoriteter.

En stor politisk kris inträffade 2009 då president Mahmoud Ahmadinejad anklagades för valfusk, med massdemonstrationer och våld som följd.

Presidentvalet 2013, då den reformvänlige Hassan Rohani vann, skapade förväntningar på en stor förändring. Förhoppningar knöts speciellt till kärnenergiavtalet med väst, som skulle bryta landets isolering. Men ekonomin har inte återhämtat sig.

Källa: NE

Fakta: Protesterna i Iran

Massdemonstrationerna i städer runt om i Iran är den största vågen av protester sedan oroligheterna efter ett omtvistat val 2009.

Demonstrationerna börjar den 28 december 2017 som protester mot höga levnadskostnader och dålig ekonomin i Irans näst största stad Mashhad. Protesterna sprider sig snabbt och utvecklades till allmän kritik mot den islamiska regimen.

Den 29 december växer protesterna i flera städer inklusive huvudstaden Teheran. USA säger att man starkt fördömer arresteringen av demonstranter i Iran och uppmanar "alla nationer att offentligt stödja det iranska folket". President Donald Trump skriver på Twitter att de iranska myndigheterna måste "respektera folkets rättigheter" och varnar Teheran för att "världen håller ögonen på dem".

Den 30 december manar Irans inrikesminister Abdolrahman Rahmani Fazli allmänheten att undvika "olagliga sammankomster". En regional tjänsteman bekräftar att två personer dödades i konflikter i den västra staden Dorud under en "olaglig protest".

Den 31 december varnar inrikesministern att de som "skadar allmän egendom, stör ordning och bryter mot lagen kommer att betala priset". Tjänstemän säger att 200 personer greps under demonstrationer i Teheran och ytterligare 80 i Arak. I ett försök att stoppa ytterligare protester blockerar myndigheterna tillgången till olika tjänster på internet.

President Hassan Rohani bryter slutligen sin tystnad den 31 december och säger att "kritik inte är samma sak som våld och förstörelse offentlig egendom".

Videoklipp på sociala medier visar demonstrationer över hela landet en fjärde natt. Iranska medier och tjänstemän rapporterar att 10 personer dog i protester under söndagen och natten till måndagen.

I ett andra uttalande den 1 januari tonar Rohani ned oroligheterna som "ingenting" och insisterar på att det iranska folket kommer att "reagera på upploppsmakare och lagbrytare".

Källa: AFP

ANNONS