Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Iranska parlamentsledamöter lyssnar till ett anförande i samband med riksrättsprocessen mot den tidigare arbets- och socialministern Ali Rabiei. Arkivbild.

Irans finansminister hotas av riksrätt

Iranska parlamentsledamöter förbereder en riksrättsprocess mot finansminister Masod Karbasian. Beskedet ökar pressen på president Hassan Rohani, som är ansatt av meningsmotståndare som ifrågasätter hur ekonomin har hanterats i kölvattnet av Washingtons sanktioner mot Teheran.

Både Karbasian och Rohani ska frågas ut i parlamentet inom kort, och i båda fallen handlar det om hur landets ekonomi har skötts. För finansministern står dock hotet om avgång för dörren. Om tillräckligt många inte godkänner hans svar kan det leda till riksrätt.

Tidigare har regeringskritiska parlamentsledamöter lyckats ställa arbets- och socialministern Ali Rabiei inför riksrätt och få honom avsatt.

USA:s beslut att lämna kärnenergiavtalet med Iran har slagit hårt mot landet. Den iranska valutan rial har tappat mer än hälften av sitt värde sedan april. Samtidigt är tillväxten låg och arbetslösheten ökar.

Valutakrisen har lett till folkliga protester.