Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.

Iran: USA kommer sluta som Saddam Hussein

Iran kommer att bygga ut sin robotkapacitet trots påtryckningar från väst, deklarerar landets president Hassan Rohani i ett tal under en militärparad i Teheran.

Rohani drar en parallell till kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet:

- Samma sak kommer att hända Trump. USA kommer att gå samma öde till mötes som Saddam Hussein. Iran kommer inte att överge sina vapen – inklusive robotarna som gör USA så argt.

I stället kommer robotarsenalen att ökas dag för dag, enligt Rohani. Iran har ballistiska robotar med en räckvidd på upp till 350 mil, tillräckligt för att nå amerikanska och israeliska baser i Mellanöstern.

Efter att president Donald Trump i maj fattade beslut om att dra USA ur det globala kärnenergiavtalet med Iran samt att återinföra handelssanktioner mot landet har den iransk-amerikanska relationen prövats hårt.

De övriga länder som kom överens om Iranavtalet 2015 ska träffas för att försöka hålla liv i avtalet trots USA:s nya sanktioner mot Iran.

USA:s sanktioner infördes i augusti. I november träder fler i kraft som drabbar de iranska olje- och banksektorerna.

Vid mötet på måndag, som syftar till att få Iran att följa avtalet trots att USA dragit sig ur, kommer ministrar från Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Iran att delta.