Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Under uppskjutningen används en iransk Simorgh-raket, liksom den som syns här i en bild från juli 2017. Bild: Irans försvarsdepartement/AP/TT
Under uppskjutningen används en iransk Simorgh-raket, liksom den som syns här i en bild från juli 2017. Bild: Irans försvarsdepartement/AP/TT

Iran misslyckades med satellituppskjutning

Iran har skjutit upp en satellit, kallad Zafar vilket betyder seger på persiska.
Men uppskjutningen misslyckades då satelliten inte nådde sin omloppsbana.
Uppskjutningen betraktas som en provokation av USA, som hävdar att uppskjutningen är kopplad till utveckling av robotar som kan bära kärnvapen.

Satelliten sköts upp "i Guds namn" på söndagen, men ungefär tolv minuter efter uppskjutningen kom besked från Irans statliga tv och en representant från försvarsdepartementet som sade att uppskjutningen misslyckats.

Nådde inte fram

– Uppskjutningen gick bra, vi har lyckats med de flesta av våra uppsåt... men satelliten nådde inte sin omloppsbana som planerat, sade en representant för departementet enligt Reuters.

Zafars huvudsakliga syfte var enligt landet att ta bilder på jorden för att kunna bevaka jordbävningar, handskas med naturkatastrofer och utveckla jordbruk.

Satelliten var tänkt att ligga i omloppsbana runt jorden på 530 kilometers höjd. De första bilder som skulle ha skickats därifrån skulle föreställa den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, som dödades med en amerikansk drönare den 3 januari.

Kritik från USA

USA har tidigare kritiserat Irans satellitprogram. Amerikanerna beskrev en uppskjutning av en bärraket i januari 2019 som en provokation, samt ett brott mot en resolution i FN:s säkerhetsråd från 2015 till stöd för den internationella uppgörelsen om att Iran, i utbyte mot sanktionslättnader, inte ska skaffa sig atomvapen.

USA lämnade den internationella uppgörelsen 2018.

Under en ceremoni på söndagen presenterades också en ny iransk ballistisk kortdistansrobot, av typen Raad-500, som uppges vara lättare än äldre modeller.