Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump under tisdagens kampanjmöte i Tampa, Florida.

Iran ger Trumps inbjudan kalla handen

Donald Trump förutspår att ett möte mellan USA och Iran skulle kunna vara nära förstående – en uppfattning som dock inte delas av Iran. Relationen mellan de två länderna har varit ovanligt turbulent de senaste veckorna.

- Jag har en känsla av att de kommer att tala med oss ganska snart, sade Trump vid ett kampanjmöte i Tampa, Florida i tisdags.

Från Irans håll verkar man dock inte särskilt imponerad över Trumps utspel.

"Hot, sanktioner och PR-trick kommer inte att fungera", skriver landets utrikesminister Javad Zarif på Twitter och påpekar samtidigt att regeringen i Washington får skylla sig själv för att den valde att dra sig ur kärnavtalet.

Den amerikanske presidentens uttalande kommer i en period av starka spänningar och turbulens mellan de två länderna. Så sent som förra veckan angrep Trump Irans president Hassan Rohani på Twitter och varnade honom i skarpa ordalag för att hota USA.

I måndags var dock tonläget från Trump ett annat då han sade sig vara beredd att träffa Rohani för ett "förutsättningslöst" möte. Det något oväntade utspelet kom under en presskonferens tillsammans med Italiens premiärminister Giuseppe Conte i Vita Huset.

Tidigare i år beslöt Trump att USA skulle dra sig ur det internationella kärnenergiavtalet med Iran från 2015. Han krävde samtidigt nya sanktioner mot Iran.