Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Irakiska styrkor går in i Tikrit

Irakiska styrkor har i en stor offensiv mot extremistmilisen IS nu gått in i staden Tikrit, meddelar militären i Bagdad.Om Tikrit intas kan det bli språngbrädan till att återta den viktiga staden Mosul i norr.

Offensiven, av styrkor från armén och shiitisk milis, har pågått drygt en vecka. Under onsdagen gick de in i distriktet al-Qadisiyya, stadens största bostadsområde, i norra Tikrit.

En hög officer säger till nyhetsbyrån AFP, under löfte om anynomitet, att den irakiska flaggan hissades över ett militärsjukhus som återtagits från jihadisterna.

- Men vi är inblandade i en mycket svår strid för vi möter inte markstyrkor, vi möter försåtminerad terräng och prickskytteeld. Vi rör oss långsamt.

Största offensiven

I södra delarna av staden uppges en snabb framryckning pågå under tunga strider mot stadens centrala delar.

Avancemanget i de västra delarna av Tikrit har hindrats av minfält. Jihadister har också sprängt en bro över floden Tigris i staden.

Saladin-provinsens guvernör Raid al-Juburi har beordrat en "rensning" av halva al-Qadisiyya.

USA:s militärchef Martin Dempsey tror att Tikrit mycket snart kommer att intas. Men han oroar sig över segerherrarnas behandling av sunnimuslimerna.

- Frågan är vad som kommer efteråt, i termer av deras vilja att låta sunni-familjer flytta tillbaka till sina områden, om de arbetar för att återställa den basservice som kommer att vara nödvändig, eller om det kommer att resultera i grymheter och vedergällning, säger Dempsey enligt nyhetsbyrån Reuters.

Offensiven, med 20 000-30 000 soldater, beskrivs som den största sedan sunnimuslimska Islamiska staten (IS) erövrade stora delar av norra Irak i fjol. En hög militär befälhavare från det shiitiska Iran är på plats vid striderna i Tikrit.

IS slog tillbaka

Om Tikrit - hemstad för den tidigare diktatorn Saddam Hussein - kan återtas, anses det vara ett viktigt steg för att fortsätta norrut mot Mosul, den största IS-hållna staden.

Kurdiska styrkor uppges också efter strider mot IS ha tagit kontroll över den största vägen mellan Kirkuk och Mosul, skriver The New York Times.

Under striderna i det oljerika området har kurderna stöd av flygangrepp från den USA-ledda alliansen. Den har utfört 13 angrepp mot IS-mål i Irak under senaste dygnet.

IS slog dock tillbaka i form av 13 bilburna självmordsbombare i provinsen Anbar väster om Bagdad på onsdagen. I provinshuvudstaden al-Ramadi ska minst 17 personer ha dödats medan ett 38 skadades i de närmast samtidiga attackerna.